Лепота у оку посматрача 6: корона ефекат крваве Мери

У шетњи центром Београда пријатељица ме је питала да ли сам приметио колико је девојака у кратким панталонама? Па, након корона затварања у пролеће, логично је да дође до веће обнажености у односу на уобичајену. А још и без скидања на плажи крај мора? Имам тинејџере у кући и патим као да сам у њиховој кожи. Замислите за 10 година када их буду питали за средњу школу, како сте је завршили? Па, седели смо кући због короне.

И ето, узмем да проверим податке о трговини одећом да видим да ли је отварање након пролећног затварања утицало на нагли скок куповина хаљиница, сукњица и кратких панталона.

Након раста увоза одеће у јануару и фебруару за 11,7% и 16,8% у марту је дошло до смањења за 35,1%, а у априлу за 37,4%. У мају је, као надокнада за фрустрирано седење у становима и кућама, дошло до раста увоза за 25,8%, а у јуну чак за 49%!

Укупно је увоз одеће повећан за 2%, за шест месеци, са 164,7 на 168,1 милиона евра, и овде је разврстано 100 од 219 група производа четвороцифрене царинске класификације од којих је 98 имало раст увоза у јуну.

Мада је очигледно да доминира женска, црвена, крвава боја, ипак је међу 10 производа са највећим релативним порастом увоза у јуну било чак четири мушких и само један женски, док се преосталих пет не може чврсто залепити ни једном роду. То значи да су нам жене ипак прво мајке и супруге, пре личних задовољстава и потреба.

Када сортирамо производе по полу, ипак се враћамо на потврду уводне интуиције: чак 53 производа са растом вредности увоза у јуну су за жене и девојчице, а само 29 за мушкарце и дечаке.

Увоз прве групе повећан је за 54%, са 10 на 15,4 милиона евра, а друге за 78,1% са 4,2 на 7,6 милиона евра. И овај већи релативан раст код мушкараца и дечака опет доводи до мајки и супруга: толико су се ужелеле да троше новац, па и да својим мушкарцима и синовима купују оно што они и нису тражили.

Као што нисам шоњо у овој Џонијевој песми, ни наше жене нису крваве Мери. Само сам уживао у звучном слагању короне и крваве.

А панталонице? Пажљиво претражите у подацима. Нисам увозник одеће, ни њен продавац да бих се бавио таквим детаљима. И са изнесеним сам задовољан.

Krvava Meri
Danas na liniji nekadašnjoj četrdeset tri
Gledam kako stoji u redu
Čeka na bus bas kao i mi
Širokih bokova, mesnata lica, frflja dok priča
I drži za ruku jednog od onih vječnih mladica.
Zvali su je krvava Mary
Nikom nije dala olako
Voljela je dlakave zvijeri
Gonila ih strasno dan i noć. Imala je običaj da za sat ili dva
Ostvari u praksi sve ono sto svaka žena misli da zna
Vozala je frajere doslovno oko malog prsta
Išla je s njima prvo u krevet
A onda u kupovinu do Trsta. Njezin sonjo ima nešto kao uspješnu karijeru
I radi kad mu se prohtije
I zato je uvijek hvata na djelu
Ona mu oprašta ljubomoru, godine i očajan ten
Puno povjerenje u njegovu glupost i dubok džep.
Boli je briga za probleme i ostali svijet
Trči svoju zadnju trku, tlak joj je povišen
Puši, pije, tulumari, guta pilule
Obožava skupe stvari
Zavlači ruke u gačice
Izvodjac : Azra
STO, увоз у хиљадама евра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *