Место Србије у европском такси превозу

Овде приложене податке Евростата треба узети са великим опрезом јер је пословање таксиста упоредиво са слободним професијама – радно време није фиксирано, издавање фискалних рачуна није обавезно, итд.

Србија је у 2021. званично имала 5.522 регистрованих таксиста у 2.197 фирми, што даје 2,5 запослених по предузећу. Већи број запослених по предузећу имала је само Немачка (6,4) а исти као и ми имале су Шведска и Холандија. Рекло би се, Србија у друштву најразвијених.

Са 5,1 хиљада евра додате вредности по запосленом – таксисти – Србија је била последња у Европи, мање од 10 хиљада евра имали су још таксисти у Бугарској (5,8 хиљада), Хрватској (6,3), Румунији (8,7) и у Естонији (9,4 хиљада евра). Претпоставимо да су ови подаци само део стварних примања, додате вредности, коју таксисти из неких разлога (порези, доприноси…) желе да прикажу, а не стварна додата вредност коју остварују.

Овде „падају у очи“ подаци за Ирску и БиХ. Ирска има додату вредност од непуних 250 хиљада евра по запосленом, што је три пута више од Француске и Норвешке, на другом и трећем месту. Босна и Херцеговина има 30 хиљада евра по запосленом што је пет или шест пута изнад података за суседне јој Хрватску и Србију.

Укупна додата вредност такси услуга у Србији била је 17,6 милиона евра што је око 2 милијарде динара, и ово изгледа превише мало. Када ове две милијарде поделимо са бројем таксиста и бројем дана у години долазимо до просечне додате вредности од 1.021 динара. Пошто је укупан промет износио 38,5 милиона евра (4,5 милијарди динара) то даје 2.235 динара дневног промета по таксисти.

Мању апсолутну додату вредност од Србије имале су, од земаља са подацима, Естонија, Бугарска, Литванија и Кипар, а мало већу од Србије имале су Хрватска (19,8 милиона евра) и Босна и Херцеговина (21,7 милиона евра).

Удео зарада таксиста у оствареној додатој вредности у Србији износио је 70,1% и по томе су били други у Европи, након Хрватске, док је у Ирској њихов удео био само 6,6%. Ови екстремни подаци код Ирске завређују додатну пажњу које су то специфичности ове земље у погледу такси услуга, за шта ми овде времена немамо.

Додата вредност од такси услуга по становнику у Србији износила је 2,6 евра и мању су имале само Бугарска и Пољска. Највећу вредност су имале северне земље Европе, и то Ирска (94,1 евра), Норвешка (92,3), Финска (89,8) и Шведска (83,5 евра по становнику).

Додата вредност је у Србији учествовала са 45,7% у оствареном промету, док је у ЕУ она износила у просеку 58,3%.

Евростат и прорачуни аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *