ММФ: Индекси БДП-а у XXI веку, по периодима и по земљама

У периоду од 2000. до 2024 (са проценом за 2024) Србија је, без података за КиМ, остварила раст БДП-а од 120,7%, што је годишњи раст по просечној геометријској стопи од 3,35%.

Подаци о расту су израчунати на основу: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/weo-database/2024/April

Са овим повећањем она се нашла на 88. месту међу 187 земаља и територија са подацима за читав одабрани период.

Најбржи економски раст у свету имале су Гвајана, Етиопија и Кина, а бржи раст од Србије имале су Албанија, Косово и Метохија и Румунија.

Србија је у периоду од 2000. до 2012. остварила кумулативан раст од 60,3%, док је у периоду од 2012. до 2024. раст износио 37,7%. Иако је дошло до успоравања економског раста, са 4% у просеку годишње у првом периоду, на 2,7% у другом, и у већини других земаља и територија је дошло до успоравања, па је Србија у првом под периоду била на 81. месту, а у другом на 87. месту, међу земљама и територијама са подацима.

Интересантно је да су САД имале убрзање економског раста у другом под периоду, у односу на први, док је код европских развијених земаља дошло до успоравања. То је последица бржег уласка у кризу САД и још бржег изласка из ње (што је случај и са УК), у односу на континенталне европске земље, које када дође до кризе дуже остају у њој.

ММФ и прорачуни аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *