Норвешки робни извоз у девет месеци 2022.

Да су САД и УК највише профитирале од ограничења ЕУ на увоз енергената из Русије, то је познато (линк). Ипак, неправедно је да Норвешка пролази испод радара када је пољски председник владе давно рекао да је треба опорезовати а онда и највећи део тог пореског прихода поклонити Пољској која има највеће оптерећење избеглицама из Украјине и највећу опасност да се прва нађе у директном сукобу са Русијом.

САД су спровеле мудру политику продаје својих енергената са залиха по вишим ценама, те су им сада залихе најниже од 1984. године, а очекујући да ће их опет формирати по нижим ценама када економска криза доведе до општег пада цена примарних производа. Овај други део приче се није догодио, и уопште не мора да се догоди. Осим ако Кина настави да урушава своју економију нултом толеранцијом према корони, обарајући цене примарних производа, и без утицаја раста каматних стопа ФЕД-а и ЕЦБ-а.

Норвешка је у девет месеци 2022. повећала своје извозне приходе више него што су све фармацеутске компаније зарадиле од извоза вакцина у 2021, што наслућује да су ковид ограничења била увод у рат у Украјини. Када је скоро цео свет обуставио ова ограничења Кина је наставила да на њима инсистира, ваљда у жељи да уштеди на вакцинама, или из неког другог разлога.

Извоз Норвешке је у девет месеци повећан за 104% са 86,2 на 175,8 милијарди евра што је повећање од 89,7 милијарди и веће је од споменутог раста извоза вакцина од око 86 милијарди евра (колико се сећам).

Извоз у Немачку је повећан 3,4 пута те је она потиснула УК на друго место и оне заједно објашњавају 48,4% од укупне вредности.

Споменута Пољска је повећала увоз из Норвешке за скромних 76,6% или за 1,6 милијарди евра па би требало пронаћи неку шему за опорезивање. На пример, 2% пореза на повећање вредности извоза Норвешке донело би готово 1,8 милијарди евра прихода којим би могло да се покрије ово повећање увоза Пољске.

Норвежани су штедљивији народ од Немаца па су повећали увоз само за 21,2% (шта би смо ми са оволиким растом прихода од извоза урадили?), те је суфицит у робној размени повећан четири пута, са 25,7 на 102,6 милијарди евра. Они те паре чувају за „црне дане“ игноришући чињеницу да живот постоји само данас, те да на тај начин не живе већ се од живота суздржавају.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *