Poređenje plata po delatnostima u Centralnoj Srbiji sa platama na Kosovu i Metohiji

О томе да Косово и Метохија великом брзином повећава зараде већ сам писао пре 5 и 6 година (линк) (линк). У Србији без КиМ просечна зарада без пореза и доприноса изнела је 508 евра у децембру 2019, и ово је први пут да је премашила 500 евра. То се представља као велики успех, али лепо је загледати се и мало јужније, на окупирани део наше територије.

У табели су приказани подаци о просечним зарадама по делатностима на КиМ у 2018. и зараде у Србији без КиМ у децембру 2019. У међувремену су плате на КиМ додатно повећане па овде поредимо наше највише и њихове ниже од стварних. Мада је просечна зарада била 498 евра овде је просечна непондерисана по делатностима била 422 евра. То значи да највише зараде прима и већи број лица од најнижих. У Србији без КиМ је супротан случај: просечна пондерисана је 550 евра што значи да је много више оних са најнижим зарадама који вуку просек најниже.

Шта нам кажу ови подаци? На Косову и Метохији су просечне зараде у 2018. биле веће од наших децембарских само код здравства, и то за скромних 7 евра, и код снабдевања водом и управљања отпадним водама, за 20 евра. Мало је вероватно, осим код државне управе, да су у било којој другој делатности имали на крају 2019. још веће плате а код ове две делатности су вероватно повећали разлику.

Просечна зарада на КиМ била је на 57% од просечне зараде у остатку Србије у 2008 и у 2012. је постала већа за 4,9%. Највећу разлику је достигла 2015 (пад наших зарада у јавном сектору) када су биле веће за 22,6%. Од тада се разлика смањује и ако претпоставимо да је просечна зарада у 2019. на КиМ била 530 евра, у прошлој години су имали за око 14% веће зараде од остатка Србије.

Бруто зарада у централној Србији је још увек већа него на Косову и Метохији зато што је она за 38% већа од нето зараде док је ова разлика на КиМ само 12%. Али, не треба сумњати да ће и овде КиМ стећи предност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *