Ранг земаља према БДП-у у 2022. у односу на 2019.

Већина земаља у свету изашла је из мера ограничавања кретања почетком 2022. док је Кина наставила политику нулте толеранције на COVID-19 што је значајно успорило њену, али и светску, економију.

Од 192 земље и територије са подацима већи БДП у 2022. у односу на почетну 2019. имало је 141 а мањи 51. Када би постојао неки индекс ригорозности примењених мера против вируса COVID-19 за све земље могли би да измеримо има ли неке везе, негативне, између ових мера и динамике БДП-а, уз претпоставку да што су мере биле ригорозније, то је мањи БДП у 2022. у односу на 2019.

Најуспешнија земља према БДП-у је Гвајана која је готово утростручила његову вредност за три године и то је последица почетка експлоатације нафте у њој. Следе Ирска, Таџикистан и Турска, а и Кина је на релативно високом 12. месту са „само“ 14% кумулативног раста, што је превише ниско (мало изнад 4% годишње) у односу на вишедеценијски раст у прошлости.

Србија је најбоље рангирана од земаља из нашег региона, на 33. месту са +10,1%. Осим Бугарске у другој трећини и С. Македоније у трећој, све земље и КиМ налазе се у првој трећини земаља према овом показатељу.

Друга страна медаље борбе против COVID-19, ако је прва успорени економски раст и повећање неједнакости и сиромаштва, била је задуживање држава. У односу на повећање БДП-а колико је повећан јавни дуг? За 51 земљу са смањењем БДП-а ово је још горе питање.

MMF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *