Робна размена Боцване

На Википедији (линк) се могу прочитати интересантне чињенице о овој земљи, попут:

  • Држава је устројена као председничка демократска република, где је председник републике и на челу државе и на челу владе.
  • Избори се одржавају најмање сваких пет година, а досад су сви били регуларни и на време одржани. Сви грађани државе, укључујући и све мањине имају право учествовати на изборима. Од независности 1967. године, државом доминира Боцванске Демократска странка која досад никад није изгубила изборе.
  • Најважнија привредна активност у земљи је рударство, посебно вађење дијаманата које је омогућило овој земљи да у 30 година постигне највећи привредни раст на свету.
  • Привреду карактерише врло слаба корумпираност, која је најмања у Африци, на нивоу неких западноевропских држава.
  • Као и у већини држава у јужној Африци, велики број становништва је заражен АИДС-ом (2002. године, стопа заражености одраслог становништва била је 38,8%). Боцванска влада, започела је 2003. године, програм образовања становништва о ширењу болести, и набавку јефтиних генеричких лекова. Боцвана је имала негативан прираштај али је у 2023, према процени снајке (линк), имала раст за 1,37%, као 72. у свету (додао МЗ).
  • У Боцвани постоји мала заједница Срба из бивше Југославије. Боцвана је једна од ретких земаља света које у време санкција ’90-их година 20. века није тражила визе грађанима Југославије.

Колико год да је Боцвана интересантна и разнолика, код робног извоза она је једна од најмонолитнијих земаља у свету – дијаманти су учествовали са 81% у укупном извозу у двадесетогодишњем периоду, са 92,8 од укупно 114,6 милијарди долара.

Осим дијаманата већу вредност је имао и извоз бакра, никла и руда бакра и никла. Извоз индустријских производа постоји, али је малих вредности.

СТО и УНКТАД

Извоз дијаманата одређује највећа извозна тржишта, а то су у 2022. били УАЕ, Белгија, Индија, Јужна Африка, Израел и Сингапур.

Извоз у УК до 2013, у укупној вредности од преко 34 милијарде долара приморао ме је да проверим где је и када снимљен филм „Крвави дијамант“ (2006, Леонардо Дикаприо, Зимбабве и Јужна Африка линк )

Из приложених података се може видети да је до 2013. УК имала доминантан удео у укупном извозу Боцване, а да би од 2014. године готово нестала са списка највећих купаца.

Исто

Као што има стабилну демократију, тако Боцвана има и релативно уравнотежену робну размену. Додуше, најстабилније светске демократије, Америка и Енглеска, живе у потпуној спољној неравнотежи, увозећи много више робе за свеже одштампан новац, али тога су у Боцвани нису сетили: да користе неископане дијаманте као покриће за много већу вредност увоза и задуживање. Ипак имају јако мало Срба за овакве економске изуме.

У периоду посматрања, укупна вредност увоза износила је 122,8 милијарди долара а дефицита 8,2 милијарде долара, уз покривеност увоза извозом од 93,3%.

Исто

У целом периоду посматрања, удео Јужне Африке у укупном увозу износио је 67,7%, Намибије 5,7%, УК 3,8% и Белгије и Канаде по 3,4%. , УК 3,8% и Белгије и Канаде по 3,4%. Збирни удео ових пет земаља у посматраних 20 година износио је 84.1% у укупном увозу.

Као и код извоза, и овде је значај УК нагло опао након 2013.

Дијаманти су и код увоза имали највећу вредност и удео (26,4 милијарди долара и 21,5% од укупног увоза 2003-2022), па следе деривати нафте, аутомобили, камиони, електрична енергија, лекови и телефони, шећер, пшеница и кукуруз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *