Робна размена Грузије у Т3 2022.

Рекордне (мала релативно мале) месечне вредности извоза Србије у Русију мотивисале су ме да проверим како стоји динамика размене ове земље са њеним евро-азијским суседима. Турском сам се већ бавио па је Грузија прва суседна земља са којом се Русија стварно граничи.

У Т3. 2022. извоз Грузије износио је 1.006 милиона долара а увоз је био 2.673 милиона долара. У односу на Т3 2021. извоз је повећан за 20,1% а извоз је повећан за 32,4%.

Извоз у Русију износио је 183,4 милиона долара и ово је до сада рекордна тромесечна вредност. Удео Русије у укупном извозу био је 18,2% а повећан је по просечној стопи од 20,6%.

Грузија у Русију највише извози вино те су њени произвођачи заменили вина из Француске, Италије и Шпаније.

Извоз брескви је на трећем месту па од прехрамбених производа следе минералне воде, јагоде, орашасти плодови…

Извоз у Украјину смањен је за 57,3% што је последица ратних дејстава у Црном мору.

Збирна вредност извоза Грузије у Русију, Кину, САД, Турску и Бугарску учествује са преко три петине у укупној вредности извоза.

 Код увоза збирни удео Турске, Русије и Кине у укупној вредности је 51,8%. Увоз из Турске је повећан за 37% док је увоз из Русије повећан чак за 115,7%. Као и код извоза, ово је рекордна тромесечна вредност увоза Грузије из Русије.

Грузија највише увози из Русије нафтне деривате, пшеницу, угаљ, обрађена зрна житарица, сунцокрет и друге индустријске производе.

Интересантно је да је Грузија тржиште за пекарске производе из Русије, за живе свиње и за чоколаду, маргарин, сосеве и сличне производе.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *