Робна размена Костарике у 2023.

Када се рангирају подаци светских привреда често се догађа да се Србија налази поред Костарике – према величини БДП-а, извоза, увоза… То ме је мотивисало да јој посветим пар минута и да на Википедији прочитам текст о њој.

Изненађење је блага реч, могу употребити запрепашћење сличностима које постоје између Србије и Костарике – обе су мирољубиве земље у којима се највише цене људски живот и срећа.

„У новембру 2017. часопис National Geographic прогласио је Костарику најсрећнијом земљом на свету. Чланак је садржао овај резиме: „Костариканци уживају у једноставности свакодневног живота у потпуности на месту које ублажава стрес и максимизира радост“. Не чуди нас што је једна од најпрепознатљивијих фраза међу „Тикосима“ „пура вида“, односно чисти живот у дословном преводу. Она одражава животну филозофију становника, означавајући једноставан живот, без стреса, позитиван, опуштен осећај. (линк)“.

Зар је могуће да Србија има оволико сличну сестрицу у далеком свету?

Према ДВ-у, „Костарика је позната по стабилној демократији, прогресивним социјалним политикама, попут бесплатног, обавезног јавног образовања, високог социјалног благостања и нагласка на заштити животне средине“.[44]

Ова костариканска ђаволица је смислила трик како да не троши стотине милиона долара на национални фудбалски стадион:

„Костарика је 1. јуна 2007. прекинула дипломатске односе са Тајваном, и била је прва средњоамеричка држава која је то учинила. Тадашњи председник Оскар Аријас је признао да је то учињено због економских потреба. У знак захвалности, Народна Република Кина је изградила у Костарики један нови, 100 милиона долара вредан, модеран фудбалски стадион, у провинцији Сан Хосе.“

Костарика је 17. фебруара 2008. прва у свету признала независност Косова, те предлажем да се у име отпризнавања у њој сагради још један модеран фудбалски стадион, уместо да се код нас троше толике паре. Можда би, по угледу на Костарику, Косово отпризнали и Авганистан и Сенегал, који су били у топ пет признавача.

И да не делим своје запрепашћење још више са читаоцима, препуштам им да сами истраже ову Србији по много чему блиску земљу.

Костарика је у 2023. повећала вредност робног извоза за 18,2%, са 15,3 на 18,1 милијарди долара. Србија је повећала извоз за само 6,5% са 29,1 на 30,9 милијарди долара.

За Костарику је тржиште САД најважније и учествовало је са 46% у њеном извозу у 2023.

Интересантно је да је Црна Гора имала девет пута већу вредност увоза из Костарике у односу на Србију, што је око сто пута више по становнику и треба ући у извозне производе да би се пронашао узрок овој појави.

Банане су један од најважнијих извозних производа Костарике а Црногорци су познати као велики конзументи банана, и уживају да их набављају са свих поднебља и тржишта, и нису зависни, као Србија, од логистике великих трговинских ланаца (Меркатор, Конзум…). Можда део банана из Црне Горе заврши и на српском тржишту, али овде се на бавимо претпоставкама, већ чињеницама.

СТО и УНКТАД

„Дана 1. децембра 1948. Костарика је укинула своју војну силу. 1949. године укидање војске уведено је у члан 12. устава Костарике. Буџет који је раније био намењен војсци сада је намењен пружању здравствених услуга и образовању.“

Улагања Костарике у здравство утицала су да она постане девета светска извозница медицинских инструмената и четрнаести светска извозница ортопедских помагала.

Вредност извоза медицинских инструмената била је 5.688 милиона долара у 2023. и учествовали су са 31,4% у укупном извозу, а ортопедских помагала 1.619 милиона долара, и учествовали су са 8,9% у укупном извозу.

Тек на трећем месту биле су банане са 1.189 милиона долара а уз њих урме, смокве, ананас, авокадо, гуава, манго и мангостин, свежи или сушени са 1.180 милиона долара.

У 2023. години Костарика је повећала вредност увоза за 6,5%, са 21,1 на 22,5 милијарди долара.

Највећу вредност увоза Костарика има из САД (8,6 милијарди долара и 38,2% од укупне), Кине (3,4 милијарди или 15,1%) и Мексика (1,4 милијарди или 6,4%).

Србија је била на 82. месту са 1,1 милиона долара, а испред ње биле су Мађарска (78,2), Румунија (5,2) и Бугарска (4,1 милиона долара).

Костарика највише увози деривате нафте (2.430 милиона долара), путничке аутомобиле (1.001), медицинске инструменте (821), лекове (675), телефоне (569), кукуруз (322) и рачунаре (321 милиона долара).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *