Робна размена УК са Русијом, јануар-април 2022.

Из перспективе садашњег сукоба у Украјини постаје јасно зашто је УК иступила из ЕУ: уместо да се договара и усаглашава са другим чланицама ове уније сада је у позицији да заједно са САД  њима диктира понашање.

Подаци о паду извоза САД и УК у Русију представљају претходницу у подацима какви ће бити за чланице ЕУ.

Након међугодишњег (мг) повећања извоза у Русију од 17,3% у јануару и 17,8% у фебруару, компаније из УК су у марту смањиле извоз чак за 62,7% а у априлу за 85,6%.

Из приложене табеле се може наслутити колико је десетина и стотина позиција код којих је у априлу дошло до потпуне обуставе извоза у Русију.

У периоду јануар-април 2022. извоз УК у Русију смањен је за 34,5%, са 1,13 на 0,74 милијарде долара.

Производи у табели о извозу рангирани су према вредности извоза у периоду јануар-април 2021. а да би се „ухватили“ производи код којих је у априлу дошло до обустављања извоза. Да су производи рангирани према вредности у овој години, код већине би видели мг раст а из табеле би нестали производи код којих желимо да видимо ефекат санкција за трговину.

Извоз УК у Русију је веома сличан извозу САД-а у ту земљу јер су слични производи најважнији: аутомобили, лекови, вакцине, гасне турбине, булдожери, камиони, машине за сортирање и слично.

Због велике набавке у јануару једини производ са повећањем вредности извоза од приложених је Heterocyclic compounds with nitrogen hetero-atom[s] only (ХС 2933).

СТО и УНКТАД

Увоз УК из Русије је повећан у јануару за 54,7%, у фебруару је био већи за 117,4% да би у марту био смањен за 55,5% а у априлу за 78,8%.

Укупно је у периоду јануар-април 2022. увоз вредео 6,25 милијарди долара и смањен је за 9,3% у односу на исти период 2021.

Производи о табели о увозу су сортирани по вредности у априлу, а да би се видело шта је још преостало од производа јер је увоз смањен за четири петине.

УК је највише потрошило новца на увоз деривата нафте (220,9 од укупно 515,6 милиона долара), затим на ретке метале платине.

Увоз сирове нафте није регистрован у марту али је у априлу износио 75,7 милиона долара.

Интересантно је да је увоз злата готово потпуно нестао у марту (1,4 милиона долара) да би у априлу он износио 18,4 милиона долара.

УК је удвостручило увоз титанијума, а више од 9 пута је повећало вредност нитрогених ђубрива. Повећало је и увоз филета рибе 9,5 пута.

Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *