Русија америчка колонија?

„Чега се паметан стиди, будала се поноси“ често ми је говорила мајка и ја се од ове изјаве нисам у животу много удаљио. Ајд` што нисам ја, већ је то опште место у Србији, а на жалост и у Русији.

Текст са Спутњика (линк) ме је мотивисао да проверим званичне податке о робној размени ове две велике силе. САД су нам учиниле много зла у претходних 30 година а Русија је од Букурешког мира 1812 (линк). била гарант српске аутономије, постојања и егзистенције, све док Обреновићи нису окренули ћурак опчињени Вијеном. Не би Срби могли да се насељавају и множе на подручју устаничке Србије, све до Српско-турског рата 1876, да Русија није пажљиво мотрила на Турке и штитила малену кнежевину.

Када је неко (држава, политичари, медији, аналитичари…) неспособан да реши сопствене проблеме онда се служи рационализацијама и релативизацијама. На пример, када видим како су прошле, и даље пролазе, Венецуела, Сирија и Либија утешим се да ми баш и нисмо толико много згажени и уништени.

У Србији се пропагандно користе извозни успеси како би се рационализовали политички порази. Извоз гаћа из Србије не може да надомести понижење Тачијевог седења између Меркелове и Путина на обележавању стогодишњице од краја Првог светског рата. Ни грудњака, четки и метли, било чега. Никакве економске перспективе изражене кроз плате од 900 или 1.500 евра не могу да надокнаде крајње уништење српског народа потпуним признањем независности Косова и Метохије.

Толико о Србији (а колико би још могло?).

Руски извозни „успеси“ овде служе као мелем на нашу рану општег понижења и аутодеструкције.

У две табеле на дну приложени су подаци о робној размени САД и Русије у периоду јануар-мај 2020. и 2021. и индекси у односу на 2020.

 САД су повећале извоз у Русију са 1,9 на 2,7 милијарди долара, за 42,8%, а увоз из ње са 7,9 на 11,9 милијарди долара, те су повећале дефицит са 6 на 9,2 милијарде долара. Русија је 4,2 пута више извозила у САД у првих пет месеци 2020. и то је повећала на однос 4,4:1, и неко би помислио да је Русија трговинска и економска сила у односу на САД, или тако протумачио.

И без загледања у детаљне податке из приложених табела, чак и када би се размена одвијала сличним индустријским производима, и даље би остајала питања попут колики је удео додате вредности у укупној вредности извоза и да ли баш сав новац од оволиког извоза у САД у потпуности заврши у Русији?

САД су у Русију највише извозиле свемирску опрему, делове за тракторе, дампере, аутомобиле, лекове, моторе за аутомобиле и низ „осетљивих“ индустријских производа и технологија и тек отпад од алуминијума на десетом месту наговештава и постојање природних ресурса у америчкој понуди. Ваља истаћи да САД и Русија спадају у највеће светске извознике житарица и других пољопривредних производа а у времену демографске експлозије овај вишак хране може им постати јаче оружје од нуклеарних арсенала које поседују.

Код извоза Русије у САД долазимо до тужне слике о продаји природних ресурса у које баш и није укључено много памети и технологија. Прва четири производа заузимају деривати нафте и паладијум и они заједно учествују са тачно 67% у укупном извозу Русије у САД. Извоз првог производа (лаких уља) био је већи од целокупне вредности увоза из САД за 57,6% у 2020. и за 58,3% у 2021.

Крабе су на петом месту пре родијума, гвожђа, уранијума, урее, потасијум хлорида као ђубрива, алуминијумских легура и дијаманата.

Кетриџи за пушке и пиштоље су индустријски производ којим Руси озбиљно конкуришу Србима на тржишту САД, али, да ли и ови производи заслужују неко битно вредновање?

Руси извозе у САД и делове хеликоптера, нове пнеуматске гуме и било би лепо да у својој извозној понуди имају што више оваквих производа.

Што би се рекло, благо Русима… И тешко нама.

Jedan komentar

 1. .
  Prvo šta videh danas na sajtu je u Linku.
  .
  A sličnih vesti ima svaki dan.
  .
  Uverite se i lično: „Основная функция нового предприятия АО «Управление перспективных технологий» — производство оптоволоконного кабеля для проекта строительства трансарктической магистральной подводной линии связи Мурманск — Владивосток.Стартовой точкой проекта станет Териберка, конечной — Владивосток. Линия пройдёт через Амдерму, Диксон, Тикси, Певек, Анадырь, Петропавловск-Камчатский и Южно-Сахалинск. Завершение работ запланировано на 2026 год.“
  .
  >>>>> https://sdelanounas.ru/blogs/142568/
  .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *