Smanjen uvoz farbe iz Srbije u Crnu Goru u novembru 2019.

Мотив за проверу података био ми је текст г. Ивана Луковца (линк) о фарбањима и префарбавањима у Црној Гори. Црна Гора не доставља СТО-у детаљне податке о робној размени на месечном нивоу па их СТО „открива“ огледало статистикама других земаља, а и то на основу укупне вредности увоза, а не на нивоу производа.

Г. Луковац на крају текста спомиње Б.Пекића и Време Чуда, што је и мени основна асоцијација док читам о акцијама бојења тробојки где год да им се нађе место, а затим њиховим уништавањем од стране власти.

На жалост, последњи подаци у бази СТО-а су за извоз Србије у новембру и по њима извоз боја и лакова у Црну Гору вредео је 988 хиљада евра у новембру, и смањен је за 32,7% у односу на исти месец 2018. У упоредивим периодима април-новембар извоз боја из Србије повећан је за занемарљивих 0,9%, са 13.632 на 13.753 хиљада евра.

Антихришћански закон је донесен крајем децембра 2019, па сумњам да ће и децембарски подаци показати скок вредности увоза боја из Србије, тек ће то бити случај са јануарским који ће бити доступни почетком марта, док када остаје да се надамо да ће се спор СПЦ-а са режимом Мила Ђукановића решити, тј. да ће споран закон бити повучен. Уколико се то не догоди, наставићу да пратим увоз боја и лакова у Црну Гору, и то не само из Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *