Srbija je do poplava imala najbrži rast robnog izvoza u svetu

Када се буде процењивала укупна економска штета настала поплавама које су уништиле пољопривредне усеве и засаде, и потопиле и срушиле објекте за становање и за привређивање, треба имати у виду два аспекта: (1) уништена материјална добра и (2) промењене трендове.

На пример, највећи део поплављених подручја карактерише изразит демографски пад, па се након поплаве може очекивати да ће се он убрзати, али то нам није тема. Тема је робни извоз.

Вешто сам прећуткивао, за мене радосну чињеницу, да је Србија у првом тромесечју 2014. године имала највишу стопу раста извоза на свету, међу земљама за које СТО прати податке (а ја додам Србију, раније и БиХ, Македонију, ЦГ и КиМ).

Србија је остварила раст за 22,1%, а после ње најбржи раст имали су Нови Зеланд (+17,8%), Вијетнам (+15,1%), и Румунија (+14,2%). У врху листе је доста европских земаља и охрабрујући је податак да се у ЕУ догађа опоравак размене унутар интеграције, јер је извоз у остале земље чланице повећан за 7,1%, док је у остале земље повећан за 1,1%. У односу на 2008. годину извоз ван ЕУ повећан је за 19,2%, док је унутар ЕУ смањен за 6% и економска дезинтеграција је продубљивала економску кризу у Европи.

У односу на прво тромесечје 2008 године, само пет земаља, међу 64 са подацима, је имало вишу стопу раста извоза од Србије: Вијетнам, Парагвај, Индија, Аустралија и Кина. Србија је са растом извоза за 44,1% била испред Румуније (+43,1%) и Латвије (+42,7%).

Увоз је, у односу на 2008, мањи за 10,4%, а упркос расту увоза делова за аутомобиле и других инпута извозно оријентисани предузећима, и 11 земаља у Европи имало је дубљи пад увоза, где су на дну листе Кипар, Грчка и Хрватска. Украјина се придружује овом европском друштву на дну светске листе јер је након пада увоза за 11,7% у јануару (према истом месецу 2013), у фебруару имала пад од 23,6%, а у марту за 24,5%.

Ово су до сада биле доларске стопе. У еврима Србија је повећала извоз у првом тромесечју за 21,3%, што значи да би са истом стопом до краја године повећала извоз са 11 на 13,2 милијарде евра.

Ово је тренд који је био формиран, а како ће се низбрдица одвијати услед временске катастрофе, видећемо и констатоваћемо.

3 komentara

 1. Ma nema tu nekog bajanja to je Fiat poneo snjur .Problem je sto je sto su i ostale izvozne kompanije strane… Od prvih 15 izvoznika 13 je u stranom vlasnistvu sto u celoj prici ima samo statisticki znacaj.
  Sta vise to je opasan trend za Srbiju ,opasan u smisislu stabilnosti i dugorocnosti.

  Malo ekonomista U Srbiji shvata sta znaci ugovor Rusije i Kine po EU ali i Srbiju. Ako se ovih dana taj ugovor realizuje treba ocekivati ozbiljnu recesiju u EU sto bi u narednoj deceniji Uniju pretvorilo u nepozeljnu destinaciju.
  To ce vise demografski isprazniti Evropu ali pre svega PIGS drzave nego bilo koja poplava.

  Uskoro ce neke drzave EU poceti to da shvataju ,pre svega Nemacka i Beneluks a onda i ostatak . SAD to vrlo dobro razumeju i mislim da su i zelele da ubrzaju taj proces desavanjima u Ukrajini.

  Problem je sa Balkanom koji ce poceti vrlo brzo da tone u tom geostrateskom mulju i bez poplave.

  Uglavnom ova polava ce doneti Srbiji brze politicke probleme jer sa sobom ce sigurno odnetei bar jednu stolicu na kojoj sedi. Plasim se da ovako spretni ne ucinimo toliko da odnese obe…

  To je problem koji se valja iza brda ,ako nam ruka bude brza od pameti a sva je prilika da ce biti tako jer kao i poplava i politicka promisao nam je stihijska…Ili fudbalskim zargonom nema niko da ustopuje loptu…

 2. Sad videh da zapravo jos neko slicno razmislja ..Jos samo da ima ko da cita sa razumevanjem…

  http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Rusko-kineska-energetska-alijansa.sr.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *