Srbija i druge BJR u svetskom izvozu vina

Naslednice bivše Jugoslavije se mogu pohvaliti činjenicom da, osim ratova, na ovom području se proizvode i dobra vina. Brdsko-planinski teren je dušu dao za bratoubilačke ratove, ali i za proizvodnju grožđa koje se većim delom preradi u vina, jer nema mnogo dece koja bi pila sokove (a i nema para da se deci kupe sokovi).

Svetski izvoz vina vredeo je 26,7 milijardi evra u 2012. godini, i povećan je za 43% od 2006. godine (od kada imamo razjedinjene statistike sa Crnom Gorom).

Makedonija se ne može pohvaliti, poput Slovenije ili Hrvatske, oslobodilačkim ratom, imala je tek neke sporadične unutrašnje sukobe, ali se sigurno može pohvaliti da je na 25. mestu u svetu prema vrednosti izvoza vina, iza mnogo zvučnih naziva država.
Čak su i Bugarsku pretekli, koja je pre par godina imala 2 do 3 puta veću vrednost izvoza vina od Makedonije.

Crna Gora je mala, ali ponosita, a osim prirodnih lepota koje nikako da proda elitnim turistima, svoj ponos može da ispolji i činjenicom da joj je izvoz vina vredan 18 miliona evra, i da je po njemu 38. u svetu, tik uz Švedsku, a ispred Brazila, Meksika ili Rusije.

Srbija je dospela na 39. mesto sa 16,4 miliona evra u 2012 godini. Raduje brzina kojom izvoz raste: sa 7,2 miliona evra u 2006. godini, kada je bio upola manji od crnogorskog, sada je tik uz njegovu vrednost. Do 2008. godine Hrvatska je imala veću vrednost izvoza od Srbije, ali je u 2009. godini Srbija pritisnuta krizom i padom lokalne kupovne moći pretekla Hrvatsku. U narednim godinama, a iz istog razloga (nema narod para) Srbija će i u većini drugih proizvoda preteći Hrvatsku u izvozu.
Hrvatska je na 43. mestu, Slovenija je na 46, a Bosna i Hercegovina na 61. mestu, i sve one imaju bitno bolje rangove nego u većini drugih parametara.

Važan faktor u ovako lepim statistikama bila je CEFTA koja je omogućila i najveći deo ovih podataka, jer ove minijaturne naslednice nekada velike zemlje najveći deo vina plasiraju jedne drugima.

Jedan komentar

  1. Jos samo fali teza ,koja i nije daleko od istine, da je proizvodnja i konzumacija vina na Balkanu u direktnoj vezi sa bratoubilackim ratovima.Vina a boga mi i rakije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *