Home » 0 Miroslav Zdravković » Šta je meni patriotizam?

Šta je meni patriotizam?

Патриотизам је моја бака Смиљана (и Иво Андрић је имао баку Смиљану која му је утиснила љубав, па је из Вишеграда кренуо ка Београду, а не Загребу). Брат и ја смо је ударали, шутирали, пљували, псовали, гађали ракетама док спрема ручак, а она је све то подносила, и трудила се да нам ручак не загори, да нам сваки хир испуни. Она је била апсолут љубави која ми као сенка стоји иза леђа да се никада у животу (без разлога) не уплашим.

Патриотизам је мајка Љиљана која је падала у несвест од изгладњивања а да би брату и мени, студентима, послала ишта од хране у време хиперинфлације. Као Смиљана била је апсолут љубави мојој деци, и била је све што може бити савршена мајка, супруга, сестра, ћерка и бака.

Патриотизам је и бака Љубинка коју смо брат и ја повредили презиром јер нам је донела чоколадице Животињско царство, а ми смо се „растурали“ чоколадама. Неука жена послушна мом деди и уплашена урбаним унуцима који су знали баш крвнички да се потуку из досаде.

Патриотизам је отац  Живота кога смо наљутили када се вратио касно са посла из фабрике каблова, а није се сетио да нам купи по чоколаду, па је онако уморан сишао и купио нам по десет чоколада, а нас постидео да му никад иза тога више не потражимо. У џепу од сакоа увек је држао ситниш који смо ми „крали“ и трошили када изађемо напоље.

Патриотизам је деда Душан који је пре рата радио у министарству трговине у Београду а након рата је одлучио да буде најсиромашнији, а најученији, човек у селу јер није желео да има контакта са том новом влашћу. Живео је 46 година након рата у потпуном сиромаштву, а бака Љубинка је све радила и волела га је.

Патриотизам је теча који ми је док су нас бомбардовали говорио да то не чине због Слободана Милошевића, јер би га лако „скинули“ рушењем две стамбене зграде у Београду, већ због слободе коју смо као народ имали. Говорио је да нема Србија довољно деце да изгину, а да је 500.000 мртвих потребно да се Русија пробуди, и да јој бомбардовањем које трпимо купујемо време, као што смо јој куповали и 7.јула четресипрве. Био је најбољи човек кога сам у животу упознао.

Мој брат Братислав није био човек, био је светац који за 47 година живота никога није повредио (братске туче се не рачунају). Када смо из Оуранополиса трајектом ишли у Хиландар ветар је стао, море је као лењир било право а Сунце је сијало. Био је и принц , аристократа, а умро је  у потпуној материјалној беди, као и Никола Тесла, обојица Ракови  са подзнаком у Овну.

Патриотизам ми буди моја супруга која ми је пружила два пута осмех након дуготрајног бола када ми је даривала нове животе. Само је она могла да истрпи и воли неког  тешког колико сам ја неподношљив.

И таст Љубомир ми је појам патриотизма јер ме у свакој, ма како лудој, идеји подржавао. Био је најбољи деда мојој деци и молио нас је да не купујемо стан у Новом Београду, већ са „Српске стране“. Западни Славонац, увек вредан и увек за друге.

Волим своју земљу због свих добрих људи које питам где сам и куда бих требао да идем, а када истражујем забити Србије. И они ми се благонаклоно насмеше и у пет минута би ми испричали свој живот и судбину, ако осете да за то имам стрпљења.

Патриота сам и са разбијеним носем јер сам 1994. био са другарицама на концерту индијске музике. Разбио ми је нос неки „Бокановац“ зато што се забављам у време рата, а ваљда је и за њега био рат, па је могао и да учествује у њему, а не да прописује морал и казне онима који су изашли да се мало забаве. Насилних и будала има и у мом народу, али они не могу да ми измене најдубља осећања и сву љубав коју сам од детињства и у младости од других примио.

Србија и Српство се воле јер су љубав и слобода оно што смо од наших предака наследили, и зашта треба увек да се боримо.

 

 

 

2 Komentara na Šta je meni patriotizam?

 1. Burazi jaci od cele kafane

  Patriotizam je poslednje utociste…hm,hm…
  Bio i ostao.
  Ako moj rodjeni brat ubije neduzna coveka,da li ja to treba da prijavim ?
  A i ako ubije nekog “duznog” coveka,tj. ako je imao debeo razlog da ga ubije,da li ja to treba da prijavim ili da precutim ?
  Daklem,ako nadjem neke leseve Albanaca zabetonirane po Batajnice,jel treba to da prijavim i osudim ili da precutim ?
  Ako Karadzic pobije hiljade muslimana,da bi odbranio srpstvo,jel to taj patriotizam ?
  “A sta su oni nama radili” je jedini odgovor koji patriJote svih zemalja imaju kao argument…..dakle,nista…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>