Svetska Hrvatska

Хтедох да напишем Напредна, али то би за собом повукло свакојаке нежељене алузије, зле мисли и слично. Advanced не иде да пишем, ако су већ наслови латинични, не морају и странцизми да се додају.

Елем, кренем ја као прави вепар да ријем по кинеским подацима о увозу, прво по земљама која шта из Европе у Кину извози, па ми, уз аутомобиле, руде, дрвну грађу, излетоше и прасићи као важнији извозни производ Пољске и Данске и то ме мало удуби у такве податке где случајно налетим на опцију листања компанија (за коју знам да постоји код инвестиција).

Случајно (подсвест каже да нема случаја, само постоје намере којима узрок не познајемо) притиснем списак компанија које се баве куваним шункама (Hams, cooked) и одушевим се овом глобалном опцијом да се сагледа регистар фирми које се баве производњом и/или трговином куваних шунки, чега год.

И онда се осетим мало постиђеним свога порекла, мог деде за столом испод великог стабла јабуке, мојих бака, које су ме волеле, које су слушале, радиле и штеделе. Де баш од њих да потекнем, а не од цивилизацијски напреднијих Хрвата који у сваком погледу показују и доказују своју супериорност над овим простим народом из кога ја потичем. Ово се шалим, наравно.

За сваку је похвалу да од 548 излистаних фирми убедљиво највише, 104, је из Хрватске, док нема ни једне из Србије, а требало би.  Чији би ово посао требао да буде, ПКС, АПР или самих компанија, не знам, али би било лепо да се у светску базу компанија, инвестиција и трговине укључе и компаније из Србије. Листу  извозника куваних шунки прилажем.

СТО користи податке о компанијама са портала compass.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *