Светска трговина вакцинама у 2021.

Ванредна, немирна, времена доводе до великих промена у којима малобројни профитирају а већина настрада, и тако је од како постоји историја. Иво Андрић је највише писао о таквим немирним временима када се открију праве природе људи, када се малобројни држе јуначки и страдају да би заштитили већину и слабије. У „На Дрини ћуприја“ Иво је описао страдање Срба када год се Турци узнемире. Али, ни турска свећа није вечно горела па је и страдање престало да буде српски монопол.

Мере за спречавање ширења вируса COVID-19 деловале су као ратни вихор за светску економију пустошећи инокосна и мала предузећа која нису отпорна на вишемесечни застој у пословању. Човечанство се добрим делом наседело у кућама испред телевизора хипнотисано страшним вестима о ширењу смртоносног вируса. Од краја фебруара 2020. прошло је већ 22 месеца и питање је шта ће се догодити са психичким здрављем стотина милиона људи уколико „нова нормалност“ потраје четири и више година. Толико су трајали највећи светски сукоби и ратови доказујући да људи нису способни да дуже поднесу ванредна стања.

И као у правим ратовима и у овој борби против вируса COVID-19, док већина (економски, материјално) страда, малобројни профитирају. Уз произвођаче витамина то су и произвођачи вакцина.

У бази података СТО/УНКТАД-а касне месечни подаци за Кину и за пуно других земаља па ће пуни и прави ефекти повећања трговине вакцинама бити познати средином 2022. када се пријаве детаљни подаци свих земаља о трговини у 2021.

До тада, по принципу „дај шта даш“ можемо погледати податке који су доступни за различите временске периоде, те стога нису тачни и упоредиви. Ипак, и тако неквалитетни могу да нам наслуте „шта се иза брега ваља“.

Вакцинама се трговало и пре актуелне пандемије и постоји мноштво вакцина од оних против сезонског грипа до вакцина против тропских болести, за превенцију опасних болести… Значи, трговина вакцинама постојала је и постојаће и након ове короне.

Светски извоз вакцина повећан је са 2,8 милијарди долара у 2001. на 10,8 у 2008, затим је нагло повећан на 18,8 милијарди у 2009. и достигао је 29 милијарди долара у 2014. Онда је мало смањен да би у 2019. вредео 30,2 а у 2020. рекордних 30,8 милијарди долара.

У 2021. години дошло је до фантастичног раста извоза вакцина и он је повећан са 17,6 на 66,3 милијарди долара само у одређеном броју земаља и у кратком временском периоду. То значи да ће вероватно извоз вакцина у 2021. достићи и невероватних 100 милијарди долара! Ако не и много више, када се прикупе подаци свих земаља за целу годину а кинески касне пар месеци у односу на Белгију, САД и Немачку, као земље са највећим извозом вакцина. Извоз вакцина повећан је 3,8 пута и има земаља попут Ирске и Француске да су имале пад вредности извоза. Имамо Кину која је повећала извоз 161 пута, затим Швајцарску 75 пута, Немачку 24 пута, Русију 25 пута. Ко се, укључен у ове послове, од оваквих података не би обрадовао?

СТО/УНКТАД

Извоз вакцина је много више сконцентрисан него њихов увоз па резултати нису тако спектакуларни јер је релативни пораст увоза био највећи код Јапана, „само“ 17 пута, затим у Малезији и Индонезији по 16 пута. Намеран превид учињен је за Камбоџу где је повећан 63 пута и за Ел Салвадор где је повећан 18 пута. Присећам се неких вести како је амерички конгрес расправљао о помоћи Камбоџи у бесплатним вакцинама како би глобални ланци снабдевања нормално функционисали, јер је ризик од застоја у производњи у тој земљи услед заразе радника вирусом COVID-19 би велик по највеће светске произвођаче одеће и обуће.

Ирска је једина смањила увоз вакцина али њена вредност увоза очигледно није у вези са потребама њеног становништва да се у целини заштити од опаког вируса, већ пре говори о ре-експортним пословима.

Након двогодишњег рата против овог страшног вируса пожелимо свима срећну 2022. годину уз наду да ће се вратити „стара добра времена“. Јер уколико ово светско лудило уђе и у 2023. мораће да се пронађу неке нове вакцине или лекови против општег менталног поремећаја.

СТО/УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *