Ukupne investicije u Srbiji i poređenje sa zemljama EU, EFTA i CEFTA

Према подацима са Еуростата бруто фиксне инвестиције у Србији износиле су 6.791 милиона евра и повећане су за 10,6% у односу на 2016. Већа вредност евидентирана је само у 2007. и у 2008.

Већу вредност инвестиција Србија је имала од следећих чланица ЕУ: Естоније, Кипра, Латвине и Малте.

У 2016. све чланице ЦЕФТА, без Србије, а укључујући Косово и Метохију имале су збирну вредност инвестиција од 10,1 милијарди евра, док је у Србији била 6,1 милијарди евра. У већини економских параметара Србија превазилази њихову збирну вредност, док је овде осетно мања.

Тако долазимо до стопе инвестиција у односу на БДП.

У 2017. је стопа фиксних инвестиција у Србији износила 18,5% од БДП-а и први пут је била изнад 18% након 2012. У 2016 су све земље ЦЕФТА-е, изузев БиХ, имале значајно већи удео фиксних инвестиција у БДП-у, па је онда логична последица и да остварују веће стопе раста од Србије.

Највишу стопу инвестиционе активности у ЕУ има Чешка (25,2%). Србија је имала у 2017. идентичну стопу као Словенија, а шест земаља ЕУ имало је ниже стопе инвестиција од Србије: Пољска, Италија, Луксембург, УК, Португалија и Грчка.

И тако, вишим стопама инвестиција од Србије земље ЦЕФТА достижу по развијености Србију, или повећавају разлику у своју корист, док Србија нижом стопом инвестиција од ЕУ не конвергира њеној просечној развијености.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *