CRNO TRŽIŠTE – KUGA PORESKOG SISTEMA

Crno tržište ukida cenovnu logiku; onaj ko ne plaća bilo koju poresku obavezu cenovno je konkuretniji od onog koji plaća sve obaveze. Ovakav način rada zauzima ogroman tržišni  prostor,smanjuje obrt u legalnim preduzećima. Onemogućava tehnološko unapređenje firmi.  Angažuje  radike  na crno u svim poslovnim fazama. Građani koji se bave radom na crno ne plaćaju PDV, poreze I doprinose na rad, carinu, porez na dobit pravnih lica,porez na dohodak građana.

Pored buvljih pijaca niču nelegalna skladišta,na crno se izdaju lokali ,garaže,magacini,parkinzi. Ogromna je poreska evazija na izdavanju stanova. Menjačnice menjaju novac za potrebe crnog tržišta. Obim novca u nelegalnim tokovima adekvatan je legalnoj emisiji novca u opticaju. Banke gube proviziju. Država prihode od menjačkih poslova i transfera. Novac sa crnog tržišta dalje konotira ogroman broj delatnosti, kompletne zanatske usluge u stanogradnji  i  adaptacijama, šverc građevinskog materijala, transport, kupovinu svih mašina I sredstava za obavljanje preduzetničkih radova. Promet u poljoprivredi i stočarstvu. Postoji  na  stotine   načina da se  izbegnu  poreske obaveze  prema državi. Potencijalni gubici zbog crnog tržišta mnogostruko su veći od puke utaje poreza.

Na ovako nelegalno stečen novac  konektuje  se ogroman broj nelegalnih  usluga, advokata, zubara, lekara, ugostiteljskih usluga, promet slika i antikviteta, kupovine polovnih automobila. Adekvatan porez  ne plaćaju advokati, zubari, taksisti, sve zanatlije, najveći deo estrade, rentijeri stanova, lokala i drugih nekretnina, konsaltiške usluge, instrukcije, privatni časovi i škole, iznajmljivanje sportskih objekata, trenerske usluge,  plesne i fudbalske škole kao i svi  ostali oblici davanja  instrukcija. Novac sa crnog tržišta  je i najveći  generator korupcije. On gura inflaciju. Kriminalizuje sve slojeve društva . Potpuno menja matricu društvenih vrednosti.

Crno tržište je najveće zlo srpske privrede a njegovo smanjenje i svođenje u podnošljive okvire naša najveća razvojna šansa .

4 komentara

 1. Odlicno opisano.

  U ovom ‘sistemu“ vazi jednostavan princip-sto je utaja poreza interesantnija, i omogucava bolju zaradu-to ce se vise preduzetnika opredeliti za ovaj nacin poslovanja-i obratno.
  Zato je realno da bi podizanje pdv stimulisalo povecanje crnog trzista.
  Sa druge strane smanjenje poreskih opterecenja i pojednostavljenje poslovanja stimulise privrednike da rade u granicama dozvoljenog.

  Naravno,neophodno je da se i veliki sistemi nateraju da rade na isti ispravan nacin,jer se u suprotnom gubi smisao clog sistema.
  Posto za ovako nesto nasa drzava nema ni volje, ni snage, realno je da se i dalje nastavi ,a cak i povecaju crni tokovi novca.

 2. Crno trziste je posledica a ne uzrok …Ono ce rasti jer Srbija vodi pogresnu ekonomsku ali i svaku drugu politiku.
  Neprijatno mi je stalno ponavljati isto ali vec 12 godina drzimo se jednog pravca tkz.Evrospskog puta,kao pijan plota. Taj pravac nas zive sahranjuje.

  Postalo je zanimljivo gledati do koje mere je moguce voditi besmislenu politiku. Ako ova vlada icemu moze da zahvali svoje formiranje to je cinjenica da se narod potajno nadao da ce prekinuti sa ovom pogibeljnom politikom. Na zalost narod se opet prevario i zato verujem da ce sledeci put Kostunica postati predsednik…

  Stalno pokusavamo da fino stelujemo nesto sto se potpuno rasturili i razlupalo.Sta vredi povecanje pdv,smanjenje plata i penzija ,pojacana kontrola poreza i sl. kada Srbija u ovom trenutku nije ekonomski odrziva.
  Paradoksalno ali za nas je bankrot mozda jedina sansa i realno to je trebalo da se desi jos ranije ali otpisi dugova Londonskog i Pariskog kluba bili su politicki projekat za kupovinu vremena. Kupili smo deceniju i u medjuvremenu vratili su nam taj otpis sa kamatom i sad sta je tu je..

  I bankrot je ozbiljan posao koji se mora pravilno voditi ali mislim da to kod niko ne ume ,tako da ce to biti slobodan stil…

  • „Srbija u ovom trenutku nije ekonomski odrziva.“
   Interesantno, ja imam slicno misljenje mada vise onako intuitivno, nego sto bi to mogao kvalifikovano i kvalitetno obrazloziti. Mislim da je SSP, zakucao (tek ce zakucati) poslednji ekser. Bankrot po meni nema smisla ukoliko nakon njega ne vratimo kljucne resurse (finansijski sistem, prirodne monopole, rudna i druga prirodna bogatstva) pod vlastitu kontrolu. Siguran sam takodje da deo resenja mora da bude potpuna marginalizacija administracije i Javnih Preduzeca, te potreba izgradnje kvalitetne socijalne funkcije drzave, a ne da se ovo pitanje „delegira“ kompanijama ni privatnim ni drzavnim.Voleo bih da cujem vase misljenje, zasto je Srbija ekonomski neodrziva, te sta bi po vama trebalo prmeniti, koji kurs zauzeti, da postanemo odrzva ekonomija?

 3. Da pocnemo da radimo ,na napravimo zatvore i pohapsmo sve zgubidane i lopurde.. Onolika buka proteglog meseca i na kraju uhapsen jedan biznismen i to polumrtav ( Lale) i jedan komunisticki bankar sa znanjem dovoljnim za vodjenje expoziture..( Antonic) … Niko drugi u Srbiji nije kriv i svi su ostali posteni..??
  Samo je Milosevic prihapsio davnih „90 neka svoja dva ministra ,vec sam im i imena zaboravio..nesto lopovisali..

  Recimo ja smatram da su javna preduzeca buducnost Srbije. Srbija nije inovativna i nije se dobro pokazala u privatnom sektoru sto govori da se treba okrenuti formiranju velikih kompanija .Drzavne ili poludrzavne ,svejedno.
  Radnik u Srbiji radi kad ima sefa na vratu i kad je kolektiv veliki..
  u svakom sektoru treba ici na opcije kao sto je NIS recimo..ako je moguce ako ne onda drzava…
  Ali mora da se prvo popakuje jedno 1000 ljudi u zatvor…
  Tako ce se resiti konkurentnost,zaposljavanje,obezbediti veliki ugovori,lakse dobiti jeftin kapital itd…
  Mala privreda nije za Srbiju..

  I tako ima raznih stvari ali ideje su opasno oruzje u pogresnim rukama pa ne treba previse talasati …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *