Vlado, ne pomaži više

Objavljeno u Blic-u 18.5.2011

Manjkavost najavljenih vladinih podsticajnih mera je što ukidaju osnovni princip jednakopravnosti na tržištu. Uzroci velikog broja radnika u sivoj zoni su u lošim uslovima poslovanja a ne u isključivoj nameri poslodavaca da ne plaćaju poreze i doprinose.

One ne eliminišu uzroke koji doveli do broja od milion nezaposlenih niti će zaustaviti trend odpuštanja radnika nego stimulišu nelojalnu konkurenciju jer će jedan deo poslodavaca koji su ispunjavali sve svoje obaveze sad poslovati sa višom cenom radne snage. Nepravične su jer nagrađuju one koji su se bavili privrednim kriminalom tako što su izbegavali plaćanje poreza i doprinosa na zarade.

Za vreme trajanja vladinih mera biće potpuno suspendovane legalne procedure zapošljavanja po kojima se godišnje zaposli oko 25.000 radnika, a gubi se i suštinska odrednica tržišta rada da zapošljavate kada imate povećan obim poslovanja i otpuštate kad se taj obim smanji. Oni koji otpuste radnike u ovom roku neće sa subvencijama moći zaposliti nove. Zašto bi neko ko godinama nije plaćao 100 odsto doprinosa sad dobrom voljom plaćao 50 odsto. Inspekcijske službe nemaju kapaciteta ni sredstva za efikasan monitoring ovog programa jer da su ga imale ne bismo imali 600.000 radnika u sivoj zoni.
Umesto unapređenja funkcija sistema i neophodnih strukturnih reformi ovo je još jedno estradno politička mera za koju čak ni predlagači ne znaju kakve će efekte dati za godinu dana. Sadašnji nivo subvencija od 85 milijardi dinara kao i troškovi agencija koji učestvuju u zapošljavanju gotovo je jednak fondu zarada u prerađivačkoj industriji. Nažalost u poslednje vreme kad god Vlada “pomaže” privreda zapomaže. Tako će biti i sa ovim programom.

 

 

3 komentara

  1. Vezano za gostovanje na tv- Svaka čast gosn. Kneževiću. Tako se objašnjava ovim estradnim demagozima koja su rešenja. Realno, objektivno i pravo u centar. Tako mora sa njima, argumentovano i samo oštro. Za pet minuta objasniste ministru šta treba da radi, a on ceo dan trabunja o praznoj kasi, kokošinjcima, pečenjarama itd. Struka i nauka, to je ono što nam treba a ne bacanje prašine u oči narodu i privredi.

  2. Ruku na srce, nasleđeno je teško stanje, ali ne možemo se samo vrteti u krug i praviti iste greške. Nisu svi inostrani bolji od nas samih koji žele dobro ovoj zemlji. Hajde da nešto promenimo, da nam svima bude bolje.

  3. Da li Dacic, Vucic i Dinkic misle da nam je svima izgoreo mozak? O kom oni zamrzavanju pricaju, kada su danas podelili MUP-u Srbije po 10.000 dinara svima, linerano, sto, inace, rade vec godinama, mimo plate, mimo ikakvog zakonskog obracuna. Da li za njih vaze isti zakoni kao za nas civile? Da li poreska ide u MUP da kontrolise isplatu poreza i doprinosa? I prica Vucic da se postuju zakoni…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *