Državna Pakost

Danas na b92 čitam ovaj članak a nakon njega ovaj i nakon nekoliko čitanja ostajem sve više šokiran napisanim. Faktički, ministarka Zorana Mihajlović najavljuje da će retprospektivno pretresti poslovnu aktivnost Hamovića i Lazarevića iz ranih dvije-hiljaditih zbog, kako navodi, “jer postoje indicije da million koji su napravili Hamovic i Lazarevic je koštao EPS stotine miliona”. Pazite sam Zoranin “wording”,   ona iz fioke ponovo vadi fajl za koji zna da postoji, a iz priloženog je očigledno da je diskriminirajući za Hamovića, Lazarevića i ko zna koga još, koji očito sugestira mutnu rabotu i korupciju. Međutim Iz Zoraninog je također očigledno da korupcije nije per se razlog zbog čega ona odlučuje da skide prašinu sa starih fajlova već država jednostavno želi da se sveti Hamoviću što zadnjih dana nije priskočio u pomoć na način na koji je to Vlada od njega očekivala mada uopste nije jasno da li je Hamovic prekršio bilo kakav zakon. Sada Zorana Mihajlovic ministarka Republike Srbije otvoreno prijeti i najavljuje osvetoljubivost države, u najmanju ruku  kao da je ova državna osvetoljubivost nekakva pozitivan atribut ili karakteristika moderne države???

Zorana u svemu tome uopšte ne primjećuje da građanima Srbije  je još interesantnije tema zbog čega je ona do sada tolerisala ove prašnjave fajlove  za koje je očito da je znala da postoje, koje sad ovako revolveraški kao oružje  izvlači i poteže protiv Hamovića.

Dakle Zorana, dužni ste kompletno objašnjenje ovdje.

 

Ovo što sad slijedi je već prezentovano kao komentar na jedan od prethodnih tekstova ali možda nije loše ponoviti kao poseban članak.

Što se tiče samog Vuka Hamovića osnovno pitanje uopšte nije šta mi, vlada ili bilo ko drugi mislimo, kako je Hamović trebao postupiti. Jedino relevantno pitanje je da li je Hamović u svojoj ponudi električne energije povrijedio zakone Republike Srbije ili ne. Ako Hamović nije povrijedio zakone i nikakvih   zakonskih osnova za sankcionisanje Hamovića nema,  nemoralno je da ministri Vlade vrše ovakav pritisak bez obzira šta oni ili mi kolektivno mislili o Hamovićevom postupku. No nije loše se podjetiti na hronološki tok događaja. U prvim satima početka katastrofe dolazi do opasnosti da “pukne” energetski sisitem. Prethodnog dana Vuk Hamovic je kupio električnu energiju od Crne Gore za isporuku sledećeg dana koju je sada državi ponudio po triputa većoj cijeni. Ovo je razbjesnilo Premijera I Vladu,  ali je srećom uletila RS i isporučila Srbiji struju.

Meni ovdje zaista nisu jasne osnove ljutnje na Hamovića. Hamović ni manje ni više nego se ponaša u skladu budućeg energetskog sistema sistema kojeg Premijer i Vlada ne samo da žele već su ga u nekoliko navrata najavili. Hamovic im je dao odličnu priliku da se privikavaju sistemu za kojeg se oni sami zalažu. Umjesto da ga kritikuju ovo su trebali shvatiti kao školu. Ako prodaš “utility” sektor onda si izložen silama i zakonitostima  marketa. Zakoni ponude i potražnje. Naši političari ocigledno nemaju radnog iskustva izvan sfere politike,  ovo im je bila besplatna lekcija na licu mjesta, realno vrijeme, realna situacija. Nije mi jasno zašto zašto su naši političari  očekivali da Hamovićeva kompanija  ne iskoristi moment da napravi profit?!  Zato što je Hamović Srbin?! Pa sutra možda Hamović niti bilo koji drugi Srbin neće biti vlasnik EPS pa onda se politički establishment neće moći hvatati na  argument srpstva.  Kompanije uspostavlja cijene energije po stanju ponude poračnje koristeći raznorazne algoritme. Nacionalna pripadnost vlasnika kompanije nema veze sa ovim procesima niti utiče na njih. Postoji  cjenovnik, u realnom vremenu,  cijena je tolika i tolika take it or leave it. Ili eventualno da se nadamo da nam šeik ili oligarh  kupi EPS pa da se uzdamo u netransparentno lično prijateljstvo.

Ako se vladi nije svidio postupak Hamovićeve kompanije onda zaista najbolje da preispitaju privatizaciju EPS. Ovo strvljenje na Hamovića nema smisla ako se nastavi sa privatizazijom EPS-a.

Da li se iko ozbiljno bavi time koliki će biti socijalni impakt po iznuren narod Srbije da se npr EPS napravi profitabilnim? Ovo su sve kredibilna bitna pitanja.

U istom članku Mihajlovićeva  kaže da aboliranih neće biti. Ako aboliranih neće biti onda je  Siniša Mali prvi na redu da bude otpušten obzirom da sam nije našao shodno da da ostavku zbog obrenovačkog fijaska. On zbog ovog  fijaska ne bi smio da obavlja javnu funkciju ali kod nas naravno to ipak ne mora da znači puno I sasvim je moguće da će on nastaviti da obavlja javne funcije kao da se ništa desilo nije.

 

5 komentara

 1. И претседник је апострофирао оне који су се неодговорно понашали.
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=05&dd=24&nav_category=12&nav_id=852339

 2. Unutrasnji neprijatelj neradi stalno protiv naroda i drzave nego samo kada se to odluci, trenutak je vazan za obracun.

  Treba samo procitati biografije profesionalnih politicara, to puno govori kuda ce Srbija.

 3. Izvinite a da li je nekom možda palo na pamet da pročešlja poslovanje firme Prointer sa EPS-om u 2014-toj godini. 5 miliona evra preko fake tendera, direktan uticaj na poslovanje i sve pod parolom poslao nas je premijer.

  • PROINTER ima 3 firme, vlasnik Slobodan Kvrgic.

   • Finasijski problemi ce biti najmanji problem ove vlade ,posebno sada na pocetku.Problemi ce nastati kad iz faze osvajanja krenu da sa brane. Tad ce karakter ove vlade doci do maksimalnog izrazaja.

    Jos uvek Srbija nenaslucuje ko je vodi i kud sve ovo ide. Onog trenutka kad predsednicki kabinet pocne da se dinstancira od vlade nastace problemi..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *