ММФ: Извештај о срећи у свету захтева потрагу за холистичким мерама благостања

https://www.imf.org/en/Publications/fandd/issues/2024/03/Picture-this-looking-beyond-GDP

ПРЕ ВИШЕ ОД 50 ГОДИНА амерички сенатор Роберт Ф. Кенеди критиковао је концепт БДП-а, рекавши да он „мери све… осим онога што чини живот вредним живљења“. Од тада су уложени значајни напори да се погледа даље од БДП-а у потрази за свеобухватнијим начинима мерења благостања како би се побољшали животи људи.

Извештај о срећи у свету је кључни ресурс у овој претрази, који нуди свеобухватан увид у самопроцењене резултате задовољства животом у различитим земљама (погледајте графикон за критеријуме рангирања). Током деценије од свог настанка, еволуирао је од новог концепта до утицајног фактора у унапређењу укључивања показатеља благостања у креирање политика.

Када упоредимо БДП по глави становника са оценама среће из извештаја, постаје јасно да иако је БДП по глави становника значајан предиктор среће, то није једини фактор. Како се у извештају истиче, друге варијабле, као што су социјална подршка, очекивани животни век, слобода, великодушност и одсуство корупције, такође помажу да се објасне различити нивои среће међу земљама.

Извештај подстиче поновну процену успеха, заговарајући политике које не само да подстичу економски раст већ и побољшавају квалитет живота. Аутори тврде да интеграцијом среће као кључног циља, владе могу усвојити холистички приступ креирању политика, обезбеђујући да се напредак мери не само материјалним богатством, већ и благостањем њихових грађана.

Неке земље се већ крећу у овом правцу. На пример, 2019. године Нови Зеланд је увео буџет за добробит, који је циљао на критичне друштвене области као што су ментално здравље и добробит деце.

ANDREW STANLEY is on the staff of Finance & Development.

Видети и:

https://www.imf.org/en/Publications/fandd/issues/2021/12/Trenches-Containing-COVID-Land-Thunder-Dragon

https://www.imf.org/en/Publications/fandd/issues/2021/12/Countries-lessons-life-well-lived-Bala-Behsudi-Jaquiery

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *