Rasturanje države Srbije ubrzano: Javni dug raste 130 evra u sekundi!

U trajanju prošle vlade Republike Srbije javni dug je povećan za 6.846 miliona evra (sa 8.623,6 na 15.469,7 miliona evra), što je u 1.470 dana trajanja značilo dnevni porast javnog duga od 4,66 miliona evra ili 53,9 evra u sekundi. Unutrašnji dug je tada bio povećan za 2.343 miliona evra (sa 3.249 na 5.592), spoljni za 2.962 miliona (sa 4.516 na 7.478), a indirektne obaveze za 1.541 (sa 876 na 2.400).

 

U 100 dana nove vlade dug je povećan za 1.123 miliona evra, što je rast od 11,2 miliona dnevno ili 130 evra u sekundi. Unutrašnji dug je povećan za 568 miliona evra, spoljni za 562 a indirektne obaveze su smanjene za 7 miliona evra.

Na kraju oktobra dug je iznosio 16.592,6 miliona evra, što je po kursu od 113 dinara za evro iznosilo 1.875 milijardi dinara i bilo je 56,9% procenjenog BDP-a za ovu godinu.

Ukoliko pođemo od pretpostavke da je u novembru dodatno povećan dug za 500 miliona evra (dolarske obveznice po 30% manjoj kamantoj stopi od prošlogodišnjih), dolazimo do ubrzanja zaduživanja na 12,3 miliona evra ili po 143 evra u svakoj sekundi!

 

Međunarodno ponižavanje Srbije udruženo je sa njenim unutrašnjim rasturanjem. Oslobađajuće odluke za hrvatske generale u Hagu su u vezi sa politikom „EU nema alternativu“ (kao i MMF) i jurenjem datuma počinjanja pregovora (mazohistički kao kojotovo jurenje ptice trkačice), sumanutim idejama o poklanjanju plodne zemlje strancima, i rastom javnog duga uporedivim sa brzinom svetlosti, kako bi na kraju bilo nebitno da li je Vođa slep, ako svi oslepimo.


Dok sam pretraživao  da li postoji besplatan softver u kome bih samo ukucao vrednost javnog duga i zadao mu brzinu rasta, u čemu nisam uspeo, videh razna poređenja o vrednosti javnog duga i mogućnostima za alternativnu potrošnju. Interesantno je da je holandski dug upoređen sa brojem automobila prosečne cene od 50 hiljada evra, i jahte od 50 miliona evra. Ajd što mi sirotinja kupujemo krševe za  po 2,3,4 hiljade evra, ali ni naši Tajfuni ne mogu sebi da priušte ovako vredne jahte kao bogati Holanđani.

Koliko god da mrzim spinovanja (30% niža kamata, 7% deficit u prvoj polovini godine, na primer), ovde je tako nešto neophodno kako bi se prosečnom građaninu i seljaku u Srbiji opisalo kako se gazduje državom. Šta znači prosečnom građaninu javni dug od 16,6 milijardi evra, njegovo povećanje za 740 miliona evra u oktobru, kao i plaćena kamata od 72 miliona evra u istom mesecu? Malo, ili baš ništa.

Pođimo od stanja duga.

U septembru je bilo zaposleno 1.725 hiljada lica u Srbiji. Da je javni dug potrošen na subvencionisanje radnih mesta po 10.000 evra imali bi smo još 1.659 hiljada zaposlenih, ukupno 3,4 miliona. To bi značilo punu zaposlenost odraslog stanovništva, bez nezaposlenih.

Ili, da bi se otplatio javni dug, bez troškova kamate, potrebno je da se proizvede, bez računanja troškova proizvodnje, 67 miliona tona kukuruza, što znači da bi 11 godina trebalo da se sav kukuruz iz Srbije izvozi, po tekućoj ceni, kako bi se otplatio javni dug.

Mogli bi za te pare i da pojedemo 4 milijarde kilograma prasetine, ili 586 kilograma po stanovniku. Da krkamo 10 godina. Umesto krkanja, za iste pare mogli bi smo da kupimo 800 miliona prasića, ili 113 praseta po stanovniku, pa da krenemo u njihovo gojenje i izvoz, kao pre više od 200 godina. Pa da za prasiće kupujemo oružje kao u Karađorđevo vreme…

U oktobru je povećan dug za 740 miliona evra. Iste pare mogle su da se potroše za kupovinu 260 kilograma krompira, za svakog stanovnika, ili po 70 pljeskavica, 26 kilograma prasetine, 422 kilograma kukuruza, 377 kilograma pšenice, 0,15 kvadratnih metara stana, 91 litar suncokretovog ulja, sve po stanovniku. Moglo je da se subvencioniše 74.000 radnih mesta, ili da se kupi  49 hiljada novih Fiata iz Kragujevca. Moglo je za iste pare da se izgradi 370 kilometara autoputa, ili da se napravi desetak
mostova preko Save i Dunava.

U ovih 740 miliona evra ušla je i pomoć poljoprivredi. Međutim, za ovu svotu novca je moglo da se kupi 3 miliona tona kukuruza, dok je rod u ovoj godini 3,5 miliona, ili 2,7 miliona tona pšenice, a rod je 1,9 miliona tona.

Svašta se moglo sa ovolikom količinom novca.

U oktobru je plaćena kamata na javni dug u iznosu od 72,2 miliona evra, što je 2,4 miliona evra dnevno (koliko nas beše ono košta Kosovo i Metohija, dnevno?). Za ove pare moglo je da se podeli po džakče krompira od 25 kilograma svakom stanovniku
Srbije, da se časti sa po 7 pljeskavica ili 2,6 kilograma nacionalno omiljene životinje, da se kupi 291 hiljada tona kukuruza ili 261 hiljada tona pšenice, da se izgradi 103 hiljade kvadrata stambenog prostora, ili subvencioniše 7.223 radnih mesta. Moglo je i da se za ove pare napravi 36 kilometara autoputa.

 

 

20 komentara

 1. Braćo Srbi,postoje samo 2 rešenja.Jedno je molba za prijem Srbije u Evroazijsku Uniju,a drugo,ukoliko ovo prvo ne bude uslišeno, jeste priznavanje Pape,sve drugo vodi,najpre ka beogradskom pašaluku,a zatim i građanskom ratu.

 2. Postoji i trece resenje. Ekonomsko razvlascivanje partijsko cinovnicke oligarhije, otpustanje polovine zaposlenih iz administracije i JP a preostalima limitiranje prosecne plate na 65% prosecno isplacene u privredi, smanjenje socijalnog i doprinosa te poreza na rad na 1/5 sadasnjeg, smanjenje PDV-a na 12 % maksimalna liberalizacija poslovanja u smislu ukidanja svih nepotrebnih nazovi standarda i „ekoloskih zastita“ fiksiranje kursa (na bilo kom nivou) i posten i fer odnos drzave prema domacim poslovnim subjektima, sa dodatnom carinskom i administrativnom protekcionistickom merom u odonosu na strane sisteme. (Pod domacim podrazumevamo one koji profit reinvestiraju ovde u meri koja iskljucuje „izbacivanje“ kroz transferne cene i slicne „vestine“). Takodje promena pravnog sistema iz : Ono sto nije dozvoljeno smatra se zabranjenim, U :ono sto nije zabranjeno apsolutno je dozvoljeno. Dozvole za izgradnju moraju biti predizdate (ako nije uradjen detaljni urbanisticki plan onda barem okvirni i mora se unapred znati gde se sta moze graditi a svi poslovi zavrsiti na jednom salteru u kratkom roku) a takse na izgradnju i dobijanje dozvole svedene na realne sitne administrativne troskove. To bi bilo najvaznije ali ima jos dosta drugih stvari. Dakle REFORME ali istinske i efikasne. Pocetak bi bio tezak ali bi buducnost bila odrziva, ovako, ko god se zanosi da ce Srbija biti u stanju da vraca dugove te da ce nova zaduzivanja nekako povecati domacu proizvodnju i novostvorenu vrednost, taj neka se pridruzi braci Grim u mnogo lepsem poslu, pricanja bajki.

  • Ne to je nemoguce jer reforme se nece dozvoliti… Kao sto se nije dozvoljavala izgradnja infrastrukture ili jacanje vojske Srbije. Pa ne bore se oni protiv Srbije i nisu je bombardovali da bi ona postala bolja i lepsa vec da bi je pokorili rasparcali i podelili ..Ona je ratni plen i to je legitimno. Legitimno je i boriti se protiv toga ko moze i ume..
   Cim se neko nakaslje u Srbiji i to nekome (van) izgleda kao „pobuna“ odmah ce se pristupiti momentalnom povlacenju kapitala i insistiranju na vracanju duga sto bi Srbiju razorilo iznutra bez ispaljenog metka.
   Psiholoski moment ’90 godina odmah bi stupio na delo i to bi srpsku drzavu potpuno bacilo na kolena bez mogucnosti da se odupre bilo kom zahtevu sa strane.

   Politicari,tuzioci,generali,sudije,ekonomisti koji trenutno olicavaju drzavu Srbiju potpuni su diletanti. Srbija je sebi dozvolila luksuz, i time smanjila kriterijum i otvorila vrata devastiranju , da joj predsednik jedino bude poznat po tome sto pravi rakiju. Ne zna se njegovo obrazovanje,ne zna se ni ustanova u kojoj je radio ne zna se nista osim da je bivsi radikal i da ima pecaru ??
   I onda redom od zla oca i jos gore majke ..od premijera koji govori besmislice ravne Titovom govoru o kozama do potpredsednika koji je marketinski ubedio sebe da je neko drugi i sposobnoji do guvernera koji tek sada shvata funkciju NBS. I jos uposle Dinkica politicara kome je ekonomija hobi i decacka zelja…Lamentiranje je tu suvisno a mazohizam je sedeti gledati i cekati a nepakovati pinkle …

 3. Mislim da sam moguce scenarije razradjivao pre par godina i tada me je Darko ostro napadao. Danas se, po tom pitanju, prilicno slazemo. Jednom ce, mozda, neko i prihvatiti da vecina stvari koje nam se desavaju kao i ovaj fatalisticki otpor prema promenama, kako kod naroda, tako i kod politicara, a sto je najcrnje i kod nazovi intelektualaca, sustinski proizilazi iz masovne halucinogene opcinjenosti samoupravni socijalizmom, koji se, ocigledno, prenosi sa kolena na koleno. Danas mu, iz miloste, tepaju kao socijaldemokratiji. Apsolutna ljubav prema drzavnoj svojini nad sredstvima za proizvodnju, a apsolutna mrznja prema privatnoj svojini nad sredstvima za proizvodnju. Resili smo da potpuno propadnemo, ali cemo u toj nerazumnoj ljubavi istrajati. Ne poznajem nikoga u zemlji ko ce javno da kaze da je za kapitalizam. Da li je to normalno? Da je Sotona licno, imao bi vise pristalica.

  • Biti za kapitalizam stvarno nije normalno!
   I koja su to jos preduzeca ostala drzavna?

  • Podseti me jer iz onog sto se moze procitati ne vidim u cemu se slazemo, sta vise…
   Srbija kao uostalom ni drzave bivse YU, nemogu da evoluiraju uspesno u kapitalizam jer su pre toga bile u daleko savrsenijem uredjenju. Taj korak unazad i proizvodi posrtanje… Posebno u svetlu cinjenice da jedno drustveno uredjenje ne odslikava samo pravo na svojinu ??

 4. Hvala Miso i Darko,
  potvrdili ste ono sto sam napisao u komentaru. Smatrate da nije normalno biti za kapitalizam i da je socijalizam savrseniji. A vi sebe smatrate mislecim delom nacije…
  I vi ste kao svi u Srbiji – trazite nacin kako da unapredite sistem za koji ste ubedjeni da je savrsen, i sa gnusanjem odbijate da prihvatite da je upravo taj sistem uzrok nase propasti. Tako misle, osim Bokija i svi ostali komentatori. Tako misle svi politicari, tako misle intelektualci, tako misle drzavni sluzbenici, tako misli narod. I cudite se kako smo stalno u krizi… Meni je odavno postalo jasno da vi sami kreirate nasu propast i zato sam i napustio bavljenje javnim poslom, jer je u Srbiji dzaba pricati. Pre 30 godina sam, kao nadobudni student ekonomije, napisao tekst o socijalizaciji gubitaka, koji su objavile lokalne novine. Za tri decenije nista se nije promenilo i eto dokle nas je ona dovela.

 5. Kapitalizam je dobar samo i iskljucivo sa stanovista kapitaliste tj. posednika kapitala. Sve ostalo je socijalizam koji se siri sve vise i vise…Zapravo trenutno kapitalizam postoji samo u nekoliko manjih drzava sveta koje su vise u svojevrsnoj samovoljnoj diktaturi. ( Africke drzave)
  Tesko da ce i jedan kongresmen ili senator SAD reci da zivi u kapitalistckoj drzavi.To cak i ne stoji u deklarciji o nezavisnosti vec stoji da je to drzava slobodnih ljudi koji imaju pravo na zivot,slobodu i srecu.. Ako bi bio maliciozan mogao bih da primetim da je deklaracija o nezavisnosti fakticki i ugasila kapitalizam u SAD, bar onaj koji je do tada instalirala i sporovodila GB.( Monroova doktrina ). U Evropi to sada tek nije slucaj tako da zapravo pravog kapitalizma i nema osim u nekim i necijim glavama..Kao ni komunizma u ostalom..
  Standard ili ekonomija neke drzave i drustva zavise mnogo vise od drugih faktora a jedan od presudnih su radne navike i stanje svesti stanovnistva…No to je potpuno drugi teren i druga prica..

  • Ne samo sa stanovista kapitaliste!
   Kapitalisti, politicari i popovi, tri jahaca apokalipse koji su se obogatili na bedi naroda. Samo oni zive bolje nego pre 20 godina.
   Sve sam vise pristalica Trockog, da njih treba unistiti kao klasu.

   • Da se razumemo jednom jasno i glasno. Nisam ja ni protiv socijalizma a ni protiv kapitalizma. Pustite molim vas tu budalastinu od price da kapitalista ima vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju. Da se podsetimo, jos Aristotel je definisao imovinu kao mogucnost koriscenja, odnosno pitanje ko ima najvecu korist od odredjene stvari. Potpuno jasno i glasno u Srbiji je to drzava. Dakle, zanemarimo pitanje imovine na trenutak, pa mi onda objasnite koji ce to sistem promovisati istinsku sposobnost (konkretna dela, diplome i zvanja me ne zanimaju), koji ce to sistem u korenu biti antikoruptivan, koji ce to sistem ici ka maksimalnoj motivaciji postenog rada,… Socijalizam smo probali. Sve je bilo suprotno a Darkova opaska o Predsedniku samo potvrdjuje ono o cemu govorim. Miskovica za predsednika, jer je cinjenica da je nesto stvorio i to legalno jer ne vidim da ga hapse ili bilo sta preduzimaju a verujem da bi da imaju sta. Dakle ako je umeo da napravi Deltu sigurno bi umeo i zemlju da vodi bolje od ovih koji su dosli odakle?, koji su radili sta?, iza kojih stoje koja dela i dostignuca? Pa vecina njih nema ni dan radnog staza u privredi a hoce da pise zakone. Kakva je to budalastina. Nedavno su osuli paljbu na nekog SNS zasluznika koji je privatni posao u pecenjari zamenio za direktorsku fotelju u TENT-u valjda. Pitam ja, a sta je radio prethodni direktor i koje su to njegove preporuke. Nigde ni reci o kvalifikacijama tog novog direktora jer izgleda da je stari bio svevisnji strucnjak. Ne kazem da je to uredu, ali nije nista losije od prethodnog politickog postavljenja, pa o tome niko nije talpio. Potrebno je da svi koji se ne sloze samnom zapocnu svoj biznis, rade makar tri cetiri godine i onda bi sasvim drugacije posmatrali stvari. Na kraju, covek ne mora biti ekonomista, ne mora biti cak ni pismen da bi razumeo cinjenicu da ne mozemo izaci iz krize jureci brze putem koji nas je u krizu uveo. Kakva je to budalastina. Moze li mi neko reci kako misli da ce nastavak ovakve ekonomske strategije i politike „izvuci“ zemlju iz krize. Zao mi je dece, zao mi je mladih, a zao mi je i nas koji cemo biti stari i sami. Ipak, zivot nadje nacin i mogu da se opkladim da cemo za najvise dve godine potpuno okrenuti plocu hteli to neki ili ne.

    • Kapitalizam je super, posle 22 godine kapitalizma industrija nam je na 1/3 iz 89te, broj stoke isto na 1/3, samo su dugovi 5X veci nego po deobnom bilansu. Zdravstvo zvanicno najgore u Evropi, zivotni vek 3 godine kraci nego u Albaniji….
     Gde ces bolji dokaz uspesnosti kapitalizma.

     • Ako zelite da zivite u 89 tj taj standard verujem da mozete vrlo lako.Dva kanala, drva za grejanje… Nema neta, kablovske… Meni ne zvuci primamljivo…

      • Internet jos nije bio izmisljen, TV u boji smo dobili pre Italije, grejao se na struju kao i danas.
       Ali sam bio gradjanin drzave koja je bila medju 30 najbogatijih u svetu, a sada smo mozda medju 30 najbogatijih u Africi!

       • U sustini „grejanje na struju“ ispod cene, „grejanje na gas“ i slicne stvari i jesu sustina javnog duga. To placaju svi kroz novo zaduzivanje cak oni koji se smrzavaju zimi i to je sustina moje price da jasna prava i obaveze su jedini nacin da idemo gore.Koliko para,toliko muzike.

        • Sve su to price za malu decu. Ne postoji grejanje ispod cene. Plati se ta cena, samo na drugi nacin, i to stostruko. Price o gubicima javnih preduzeca zbog niskih cena su obicne sarene laze za naivni narod. Nisu valjda ludi da kazu, mi vam gulimo kozu sa ledja i uzimamo i crno ispod nokata… Oni kazu, mi vam cinimo i zato vi treba da nas slusate i da nas sluzite…

 6. Gdin Katic je rekao negde je prelazni period vlasti test da se vidi da li Sr. ima snage da opstane kao drustvo ili narod.
  Da elita vidi gde se nalazimo i da se izdigne iznad svoje poziciji ili privilegije i uradi nesto za buducnost.
  I mobilise narod i sve resurse koji su nam mali, napravi drustveni konsenzus.
  Ovo ste gledamo je novi nastavak Zikine dinastije, gde je kvalitet jos malo pao u odnosu na prosulu epizodu.
  Prava pustinja, kao da nema ljudskih bica. Sve zombiji. Jednom recju Boratland.

 7. Samo u crkvi (teorija ) covek se izdize iznad sebe i pomaze drugima. Po Vama svi bi mi trebali da radimo i nakon podmirenja potreba da ostatak preusmerimo u neki vid pomoci. To naravno ne postoji. Rad, rad i samo rad. Organizacija posla u kom ce da se „ubije“ srpsko ja, ja i samo ja… Prava i obaveze. Cini mi se da se ovde stalno jedna cinjenjica zaboravlja da se sa vecinom ljudi tesko moze razgovarati.U svakoj grupi ljudi postoji idejni vodja ( vrac, patrijarh, papa, predsednik, premijer, kralj….) neko ko vodi i ostali koji slede. Jedan vozi avion, a ostali idu gde on zeli…Pitanje je da li mu verujemo..Miskovic ne moze da predsednikuje jer danas kolegi stize mail u kome mu nude stanu u naselju Belvil po cenama od 1550 do 1750e posle 5 godine prodaje, covek duguje silne pare dobvljacima.. Svaki sistem koji je uspeo je imao u sebi jasne kazne… Negde humanije, a negde i ne…

 8. Miso, godinama sam provodio vreme sa studentima bogoslovije iako sam ateista.Posto sam prilicno bio duboko u tim pricama i na moje pitanje ( slicno Vasem sada) zasto to i to, odg je bio sto sto je on pop, monah ne znaci da je covek.. Ima vecu odgovornost pred Bogom i to je to..

 9. Da se manem corava posla i rasprave o stvarima koje ljudi ne zele da cuju, hocu Zdravkovicu da porucim da je ovo najbolji i najsvrsishodniji tekst u poslednjih nekoliko meseci.
  Kamo lepe srece da ga razni banditi od novinara hoce objaviti. Znam jednog koji hoce, ali se taj ne racuna…
  Inace, toplo preporucujem preslusavanje na sajtu Pescanika intervjua sa profesorom Zecom o situaciji u kojoj se nalazimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *