Evropske regije: Stopa fertiliteta u 2011 godini

Podaci su iz Regional Statistical Yearbook za 2013. godinu. Mene su iznenadili jer sam očekivao da je Srbija na dnu liste zajedno sa Bugarskom. Međutim, imigracije u bogate evropske zemlje prikrivaju negativne demografske trendove, te je čak 75 regiona imalo manje rođene dece po ženi od Srbije. U Srbiji je u proseku po 1,36 deteta po ženi, a isti pokazatelj imaju, Toska Aragon, i još četiri regiona, dok su tik ispod Srbije Prag, Hanover, Diseldorf i Keln. Među BJR Crna Gora stoji najbolje sa 1,65 deteta na 139. mestu od 315 regiona.

Najmanji broj rođene dece imaju tri španska regiona: Canarias (1,04), Principade de Asturia (1,05) i Galicia 1,07).

 

2 komentara

  1. (0tih se radjalo oko 35000 devojcica u Srbiji, ako stopa fertaliteta ostane ista vec za nekoliko godina ce se radjati oko 47000 dece godisnje. Kako je smrtnost oko 110000 uskoro cemo na jednu bebu imati 2,2 sahrane i gubicemo vise od 1% stanovnistva godisnje. Izgleda da smo kao narod stigli na put bez buducnosti.

  2. Zanimljivo je da Britanija vodi po natalitetu. Takodje Nemacka je na zacelju. Izgleda je deindustrijalizacija dobra za natalitet. Naravno, nije samo vazno da se deindustrijalizujete vec i da napravite lepo mesto za zivot, gde su deca dobrodosla. Roditelji sigurni u zarednicu i u sistem. Zasto mladi iz Sr. idu u UK, Kanadu i NZ i osnivaju velike porodice. Suma sumarum, u sredini radnog veka oni tamo materijalno imaju isto sto bi imali i u Srbiji (verovali ili ne). Kada odgovorite na to pitanje mozda ce vam biti jasno sta je u Sr. problem. Cini mi se da nije stvar u parama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *