Рекордан увоз опреме за физичко вежбање у ЕУ

Да би се спречило ширење пандемије COVID-19, државе су широм света примениле мноштво ограничавајућих мера које су негативно утицале на међународну робну размену. Ипак, за неким производима је повећана тражња. Опрема за физичке вежбе је међу тим производима чија је популарност повећана услед ограничења за спољне активности, одласке у теретане и сличне спортске објекте.

У првим месецима 2020, у првом таласу епидемије COVID-19, у колапсу међународне трговине и увоз опреме за вежбање био је смањен. Почетни пад је пратио импресиван опоравак у јуну и јулу (+44% и +42% међугодишње). Претходних година увоз опреме за вежбање је био највећи на крају једне године и почетку друге.

Кина је била најважнији партнер ЕУ за увоз ове опреме. У периоду јануар-јул 2020, Кина је учествовала са 73% у укупном увозу ЕУ из трећих земаља. Следећи по значају били су Тајван (кинески, напомена МЗ) (9% од укупног увоза), САД (8%) и УК (5%). Узете заједно, ове четири државе учествовале су са 95% у увозу опреме за вежбање.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20201112-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *