Home » Demografija, Evropska unija » Stopa zaključivanja brakova i prosečna starost prilikom ulaska u prvi brak

Stopa zaključivanja brakova i prosečna starost prilikom ulaska u prvi brak

Евростат је поводом светог Валентина објавио пригодно саопштење (линк) под називом: Које чланице ЕУ имају највећу стопу бракова?

У 2018 је међу чланицама ЕУ највећа стопа била на Кирпу (7,8 закључених бракова на 1.000 становника), Румунији (7,4), Литванији (7,0) и Летонији (6,8) а најмања у Луксембургу (3,1), Италији (3,2) и Португалији (3,4).

У бази има и података за Србију која је при средини листе са 5,2 склопљена брака на 1.000 становника у 2018. На врху листе су Косово и Метохија и Албанија па ово одмах асоцира на најмлађе становништво у Европи.

Подаци о просечној старости приликом уласка у брак су у односу на ову очекивану интуитивну претпоставку изненађујући: и мушкарци (32,4 према 31,3) и жене (29 према 28,2) на КиМ касније ступају у брак у односу на становнике Србије без КиМ.

Када одузмемо од 2017. број година мушкараца и жена на КиМ долазимо до 1985 и 1988 године, а када је и рођено највише беба на КиМ, након чега је дошло до наглог смањивања броја рођене деце. Стога у наредним годинама можемо очекивати смањивање ових највиших стопа закључивања бракова на КиМ и у Албанији баш као што је и стопа фертилитета у Албанији постала нижа него у Србији, па ће то бити и на КиМ.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>