ВЕЛИКИ НАРОДНИ ЗБОР МИНИСТРА ВЕСЕЛИНОВИЋА У ЈАГОДИНИ: БОРБА ПРОТИВ ТИТА ДО ИСТРАГЕ

Јагодина, 4 јануара (1944 – МЗ)

У недељу пре подне на градском тргу у Јагодини одржан је велики народни манифестациони збор, на коме је главни говорник био министар пољопривреде инж. Радослав Веселиновић. Збору је присуствовало око три хиљаде грађана и сељака из места и околних села. У присуству окружног начелника Путниковића, команданта Српске државне страже Округа моравског потпуковника Драговића збор је отворио претседник Јагодинске општине Тома Ђорђевић и претставио је присутнима министра пољопривреде Веселиновића, који је дошао да проговори народу српске речи, да му да савете у тешкој данашњици и да изложи настојање претседника српске владе генерала Милана Недића.

 ГОВОР МИНИСТРА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Министар инж. Радослав Веселиновић, у почетку свога говора испоручује Моравцима поздраве претседника генерала Недића, па затим каже: – Браћо Моравци, времена у којима живимо заиста су врло озбиљна, може се рећи трагична. Цео свет се налази у једном сукобу и води борбу на живот и смрт. Сукобиле су се велике нације, а сви мали народи, који су имали несрећу да уђу у овај сукоб, рђаво су прошли. Међу те народе спадамо и ми Срби. Ми смо нарочито тешко прошли. Изгубили смо рат а поред тога изгубили смо и небројено много наше браће, мајки, сестара и деце. Због тако великих губитака нама данас намеће света дужност, да чинимо све што можемо да сачувамо у животу бар ово Срба што је остало. Због тога сам ја и дошао данас међу вас, да вам као изасланик претседника српске владе генерала Милана Недића и целе српске владе изнесем шта треба данас да радимо, ако желимо да сачувамо свој народ од пропасти у овој дивовској светској борби.

„ВОЂА КРВОПИЈА И ЗВЕРОВА-ЈОСИП БРОЗ ТИТО“

 За нас Србе наступио је најсудбоноснији тренутак. Ако у садашњим приликама српски народ учини какву грешку, један једини непромишљени корак, може нас нестати заувек са позорнице светског живота. Један једини пут који постоји и води спасењу српског народа, јесте пут који је означио генерал Недић. (Поклици: Живео генерал Недић!)

У ово страшно време, када је изгледало да ће Срба нестати, појављује се на челу ојађеног српског народа велики Србин и велики човек Милан Недић, који диже српску заставу из блата и уз помоћ четника, добровољаца и српског народа, а нарочито сељака, разби и протера из Србије страшне крвопије и убице Срба. После овога, ви сте браћо Срби чули шта су све партизани учинили и каква су грозна недела посејали по нашој земљи. У данашњим приликама ми неможемо све то верно изнети.

Они крајеви, у којима су привремено владали ти „ослободиоци“- партизани сећаће их се још дуго и дуго времена. Вође тих крвопија и зверова у то време у Србији био је Јосип Броз Тито.

КОМУНИЗАМ НЕ МОЖЕ ЗАВЛАДАТИ БАЛКАНОМ

Резултат ослободилачког рата Јосипа Броза била је смрт преко милион Срба. Откуд то, браћо моја, да се Хрват Јосип Броз и комуниста појављује баш у српским крајевима ? И то ћу вам објаснити. Српски народ, по својим осећањима правде и поштења, није комуниста. Србин је домаћин. Он воли своју породицу, своју кућу и своје имање. Он не воли нераднике, зликовце, лопове и пропалице, као што су комунисти. Комунисти то добро знају. Они знају, исто тако, да комунизам не може завладати Балканом све дотле док има Срба. Ако би Срби постали комунисти, онда би врло брзо и Балкан постао комунистички. А пошто Срби неће комунизам, комунисти хоће хоће да нас нестане. Зато се Јосип Броз са својим комунистима врзма само по српским селима. (Одобравање: Тако је!)

Тито је успео да ослободи многе крајеве, али знате ли од кога ? Од Срба ! Ето, пре неки дан чули смо на београдском радиу предавања Станислава Кракова, који је поменуо само десет срезова, у којима су Срби сви до последњег побијени и поклани. Само у ових десет срезова убијено је 725.927 Срба, што значи да није остао жив ни један Србин у тим крајевима.

Пре кратког времена чули сте браћо да су наши „војни савезници“ Англоамериканци, који су вас завели и преварили обећањима, прогласили су да Јосип Броз за „генерала“ и „маршала“ Југославије и јединог заповедника „ослободилачке југословенске и савезничке војске“. О, да страшне ли срамоте и ироније! Пошто су нас упропастили, пошто су срамним хушкањем изазвали смрт преко милион Срба, наши „савезници“ приморавају сада нас преостале да ступимо под команду убица те наше несрећне српске браће.

Одмах по добијеним овлашћењима, „маршал“ Тито дао се на посао. Он збацује са престола краља Петра II, праунука великог Карађорђа. Он не признаје никог више над собом на целом простору бивше Југославије. Он хоће да настави са клањем преосталих Срба. Он ту недавно проглашује устав и ново уређење Југославије, по коме се српске земље деле на пет посебних држава, свакако зато да би лакше једну по једну „ослободио“ од Срба.

Краљ и влада у Каиру дали су му достојан одговор. Председник српске владе народног спаса генерал Недић дао је одговор, који је у ствари позив свим Србима на окуп и наговештај борбе против Тита до истраге. Дража Михајловић са својим четницима дао је исто тако достојан одговор, наређујући својим четницима да гоне комунисте и да их унуштавају где год их сретну. Црна Гора и Санџак воде борбу на живот и смрт са комунистима и позивају вас у помоћ. Цео српски народ данас је сложан и уједињен за борбу против комуниста и њиховог „маршала“. Несрбина Јосипа Броза-Тита.

Ми се надамо да ће ускоро Тита оставити и оно мало Срба ако их уопште још има око њега који су залутали или силом одведени.

То је историјска дужност данашњице, јер ниједан Србин не сме бити на страни оних који су убили преко милион Срба.

Ми Срби у Србији нећемо да будемо уништени и зато морамо да се боримо против комуниста. Другог излаза нема. Или борба против комуниста или смрт и пропаст целог српства. То је закон данашњице и ми се морамо по њему управљати. (тако је!)

Завршујући свој говор министар Веселиновић каже:

Ми Срби нећемо комунисте никако и ни под којим условима. Цео српски народ је данас сложан у томе да се комунисти морају истребити из наше средине.

Претседник српске владе генерал Недић развио је српски барјак, под којим се бори све што српски мисли и осећа. Српско сељаштво се одмах изјаснило да неће пристати да се одрекне својих породица, кућа и имања. Сва ова борба у данашњици треба да доведе до стварања Нове Србије, која ће бити права мајка свих Срба, а чији ће поредак и уређење бити засновано на српској задружности. Циљ свеколиких напора Срба јесте и мора бити српска задружна држава и у њој задовољан српски народ.

Ето, браћо и сестре Срби, тако је данас стање у простору где живи српски народ. Ја сам вам као Србин, човек и пријатељ казао истину, а ви бирајте шта је боље.

Крај говора министра Веселиновића пропраћен је бурним и одушевљеним поклицима: Живео генерал Недић! Живео српски народ!

 Живела Србија!

Збор је закључио претседник јагодинске општине Тома Ђорђевић.

 (бр. 825, 5. јануар 1944.)

http://www.arhivja.org.rs/images/moravski_okrug_u_listu_novo_vreme.PDF

Станице 303-306.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *