Vinogradarstvo pre 200 godina u Beličkom srezu

202.

Деоница,

16. октобар 1823. године

Живко Шокорић кнезу Милошу – јавља да је вино у Деоници оточено и да креће за Крагујевац, даље пита шта да се ради са вином у Јагодини.

Високородни Господару милостивејшиј здравствујте

Не пропуштамо вама јавити заради вина нашега у Деоница да смо учинили наредбу да се оточи и сутра крене тамо у Крагујевац. Но за вино у Јагодину нисмо се о њему добро известили оћемо ли и оно вино из Јагодине кренути тамо или ће се само оточити пак онда да буде у бачвама зато да нас известити како буде ваша воља

При којем остајем и јесам ваш

У Деоници

Октобра 16, 1823.

Покорнејши слуга

http://www.arhivja.org.rs/images/nahija_1823-1830.pdf

Живко Шокорић

Оригинал, АС, КК XII, 318

203.

Јагодина, 19. октобар 1823. године

Живко Шокорић кнезу Милошу – јавља да су из Деонице оточили и опремили 28 кола вина и да је ту нешто веома мало вина остало. Вино у Јагодини биће оточено. Говеда у Ланишком кључу су добро и имају се чиме хранити. За ствари оног Турчина биће послати момци.

Високородни Господару милостивејши здравствујте

Вама јављамо да смо по заповести вашој вино у Дионицама оточили и јуче опремили на 28 кола вина без даре 6485 ока јошт нешто заостало је овамо у бачвама због буради нисмо могли наћи а и заоставше послаћемо како бурад дођу. Вино у Јагодини оточићемо по заповести вашој; за говеда ишао сам доле у Ланишки kључ и видио говеда сада су добру имаду се добро чиме ранити у напредак стараћемо се опет и друга боља наћи за говеда да не буду гладна. За ствари онога Турчина послаћемо или ноћас или до јутра. Послао сам по оне момке у кои су оне турске ствари опростите ми Господару нисам ома могао добавати оне момке у кои су ствари турчина онога.

Остајем и јесам ваш покорнејши слуга

Живко Шокорић

У Јагодини

Октобра 19, 1823.

Оригинал, АС, КК XII, 319

205.

Јагодина,

21. октобар 1823. године

Живко Шокорић кнезу Милошу- јавља да је примио и разумео његово писмо. Вино у Јагодини неће дирати до његове нове заповести. Ствари од Турчина су вама послате, осим шала и башлука, што ће бити накнадно послато.

Високо благородниј Господару нам милостиви здравствујте

Ваше писмо примили јесмо и разумели све известно што нам пишете за вино јагодинско да до друге ваше заповести не изтачемо него остале су две бачве у Деоници не източене за њи да нам јавите оће(ј)у ли стојати; такођер за оне Турчинове ствари што нам пишете ми се на оном месту нисмо тревили а у момака што се код њи тревило они однели вама. Само није се ове две ствари тревило шал и башлук ето и то пошаљемо а и зато нисам знао докле ваше писмо нисам проучио а и зато нисам знао докле ваше писмо нисам проучио.

У Јагодини

Јесам ваш нижајши

Живко Шокорић

21. октовра 1823.

Оригинал, АС, КК XII, 321

244.

Бачина,

26. август 1824.

Срећко Марковић кнезу Милошу – пита шта ће радити са вином из претходне године, јер је већ стигло време за овогодишњу бербу и треба припремити судове.

Високоблагородниј и милостиви Г. Господару

намже благодетељу достојно почитајеми здравствујте на многаја лета Ми ваши покорни служитељи гласимо вашој власти Господару Милостиви поради вина ланскога десетка у мукади темнићкој које амо стои молимо господару оћемо ли дизати да судове изручимо и да стежемо судове за ову бербу. Време дошло близу да се беру виногради, за две недеље више неће стајати па ће да се бере но ваља нам бачве да стежемо за десетак Сотим остајем ваш слуга покорни

У Бачини

доброжелатељ

Срећко Марковић

Август 26-го дне 1824

Оригинал, АС, КК XII, 373

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *