Prikupljanje Cigana za Jasenovac

IZVEŠTAJ KOTARSKE OBLASTI ŽUPANJA OD 5. JUNA 1942.ŽUPSKOJ REDARSTVENOJ OBLASTI SLAVONSKI BROD DA SU SA PODRUČJA KOTARA UPUĆENA 83 VAGONA ROMAU KONCENTRACIONI LOGOR JASENOVAC

Kotarska oblast Županj

aTajni broj: 397/1942.

Predmet: Cigana upućivanje u logor.

—Na Prs. broj: 1334/42.

Županja, dne 5. lipnja 1942.

ŽUPSKOJ REDARSTVENOJ OBLASTI Brod na Savi

Sa područja ovoga kotara pokupljeni su svi cigani, te su kratkim putem prepraćeni Zapovjedniku Sabirnih logora u Jasenovcu,Prema dosada stiglim podatcima cigani su prepraćeni u 83 vagona,a moglo ih je biti preko 2000.Po obavljenom upućenju obavljen je komisijski popis svih stvari, akuće su do daljnje odredbe zapečaćene i postavljene su straže. Tamo gdje su cigani živjeli raštrkano pokupljene su sve njihove stvari, te smešteneu nekoliko kuća. Ciganski konji sa ormom i kolima do daljnje odredbe danisu na čuvanje i upotrebu siromašnim ljudima.Tamo gdje je zatečeno peradi i svinja, to je sve prodavano na javnoj dražbi, a novac je stavljen u polog dotične općinske blagajne.Glede vrtova i drugih zasijanih površina očekuje se odredba, a u kolikoista ne stigne, sve će zasijane površine biti stavljene na raspoložbuizbjeglicama. U slučaju potrebe staviće se izbjeglicama na raspolaganjei ispražnjene ciganske kuće.

Prema stiglim obaviestima do danas u obćini Vrbanja od 500 cigana umakao je samo jedan, a u Bošnjacima od 418 cigana, umakao je također samo jedan ciganin. U obćini Drenovci za vrieme kupljenja cigana nestala su 4 odrasla cigana, ali su isti danas uhićeni, te će biti prepraćeni u uze ove kotarske oblasti. Naknadno pokupljeni cigani bit će prepraćeni u Jasenovac.Kada budu pokupljeni svi podatci bit će naslovu predložene daljnje izvješće.

ZA DOM SPREMNI!

Kotarski predstojnik Gojsilović v.r.

 

Antun Miletić „Koncentracioni logor Jasenovac“, knjiga 1, str. 299.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *