DRŽAVNO ZEMLjIŠTE: Otkriveno 1.319 parcela napuštenog zemlјišta

U 2021. godini otkriveno je novih 1.319 parcela napuštenog državnog polјoprivrednog zemlјišta, a ova terenska provera se radi kako bi se što bolјe iskoristili raspoloživi resursi, privukle nove investicije i razvio polјoprivredni sektor, saopštilo je Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Terenska provera je ove godine rađena u Pančevu, Pećincima, Ljuboviji, Krupnju, Sopotu, Barajevu, Velikom Gradištu, Bojniku, Malom Iđošu, Srbobranu, Bačkoj Topoli i Dolјevcu. Proveravano je 1.806 parcela, odnosno 1.572 hektara, a pokazalo se da je u gradskim opštinama Beograda, Pančevu i Velikom Gradištu pronađeno najviše napuštenih parcela koje mogu da se iskoriste za polјoprivrednu proizvodnju.

RTV

Identifikacija napuštenog polјoprivrednog zemlјišta u državnom vlasništvu radi se u okviru projekta „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koji Uprava za polјoprivredno zemlјište Ministarstva polјoprivrede realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U protekle tri godine, koliko se realizuje ovaj projekat, njime je obuhvaćeno 29 opština i gradova i otkriveno više od 2.000 napuštenih parcela.

Parcele mogu poslužiti polјoprivrednicima da na njima započnu novi posao ili prošire postojeći, kao i potencijalnim investitorima za nove intenzivne zasade voća ili vinove loze. Korišćenje polјoprivrednog zemlјišta u skladu sa njegovom namenom i stavlјanje u funkciju neiskorišćenog zemlјišta sa naglaskom na investicije u intenzivnu proizvodnju, je važan cilј resornih institucija u Srbiji, jer doprinosi jačanju konkurentnosti polјoprivrede, stvaranju novih vrednosti i povećanju bruto domaćeg proizvoda Srbije, navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da u skladu s tim, Uprava za polјoprivredno zemlјište radi na identifikaciji napuštenog polјoprivrednog zemlјišta u državnoj svojini kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj polјoprivrede, pre svega u intenzivnoj ili organskoj proizvodnjom, pošumlјavanjem, kao i utvrđivanjem površina radi uspostavlјanja polјozaštitnih pojaseva. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *