Miratovac (Preševo)

Село је у подножју Црне Горе, 3км северно од Лојана. Вода за пиће добија се из бунара, неколико чесама и извора….

Испод села су њиве, а изнад села на планинској падини су испаша и шуме…

Насеље је збијеног типа и куће су груписане у осам махала. Растојање између махала износи од 100 до 200м. Махале носе називе по главнијим родовима.

Миратовце је најпре имало старо православно јужнословенско становништво. Оно се касније иселило и на његово место населили се муслимани пореклом из Арбаније. У новије време ту су досељени и неки православни родови.

Данашњи муслимани казују да су им преци приликом досељавања затекли село са стариначким православним становништвом. То је било крајем 18в. Иза тога православни родови потпуно су се иселили. Данашњи муслимани тачно не знају колико је првобитних православних родова било и где се сви по исељењу настанили. Опште је веровање једино да се знатан њихов део иселио према Врању и Лесковцу. Из литературе се зна само за Луневце који су се иселили у Режановце код Куманова. Тамо су они прешли почетком 19в и основали Миратовску Махалу.

Сада Миратовце има досељених 28р са 251д.

Муслимански родови су:

Кајош (51к), од фиса Гаш. Доселили су из СА крајем 19в. Овде су дошли као разгранат род. Живе у истоименој махали.

Џелеп (33к), од фиса Гаш. Старина и време досељавања као и код рода Кајош. Живе у Џелепској махали.

Пунар (26к), од фиса Краснић. И ови су старином из СА. Овде се доселили нешто иза предњих родова. У Миратовцу имају посебну махалу.

Хас (33к), од братства Мурина. Доселио се предак са синовима пре 150г (пет појасева) из Љуме у СА. У старини знају да су били католици, имали су „славу“ и живели у селу које се звало Света Петка.

Карц (26к) и Кодран (18к) од братства Мурина. Дошли су по позиву из истог места и у исто време када и становници из рода Хас; њихове породице данас се сматрају као рођачке. Знају да имају братствених припадника у Госпоинцу и Лошем Букуревцу.

Маљок (23к) од фиса Гаш. Пореклом су из СА. Овде живе у истоименој махали.

Вацка (19к), од фиса Гаш. Доселили се око средине 19в из истог места одакле и род Маљок. Припадници рода живе у истоименој Махали.

Исељени муслимани: род Асанови (1к) у Букуревцу (Моравица), дошли су из Миратовца. Даља им је старина из СА.

Православни родови су:

Населеници (1к, св. Арханђео), пореклом су из Пчиње. Овде дошли пре неколико година преко суседног села Цакановца (Куманово). Живе на купљеном земљишту.

Дошљак (3к, св. Арханђео) досели се око 1935г из Пчиње. У селу имају купљено земљиште.

Цигани – Крајем 1940г у Миратовцу је било 18 циганских п. Од њих 4 су пореклом из Прешева, а остали из Куманова. Цигани немају својих кућа већ привремено бораве у зградама богатијих родова. Цигани живе од обрађивања туђег земљишта и неки су ковачи.

П.С. Миратовац је имао 2774 становника у 2002 години, у томе 2731 Албанаца и 13 Срба.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *