10.000 potpisa za asfaltiranje puta Kalinovik-Nevesinje

Udruženje građana „Hercegovino moja đedovino“ Istočna Ilidža uputilo je Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske inicijativu za asfaltiranje regionalnog puta Kalinovik – Nevesinje uz koju je priložilo 10.000 potpisa.

Opšte je poznata činjenica da su putevi u Hercegovini i saobraćajna infrastruktura najbolja slika maćehinskog odnosa Vlade RS i nebrige za ovaj kraj. Brojni apeli stanovništva iz svih dijelova Hercegovine nikada nisu rezultovali promjenom tog odnosa. Jedna od najlošijih je putna infrastruktura opštine Kalinovik koja ne rijetko u zimskim periodima bude u potpunosti odsječena od svijeta.

Tako je udruženje građana „Hercegovino moja đedovino“ pokrenulo inicijativu za asfaltiranje regionalnog puta Kalinovik-Nevesinje i to neasfaltirane dionice od Uloga do Klanaca, dužine 30-ak kilometara.

U pisanoj inicijativi Udruženja se navodi da je u “katastrofalnom stanju saobraćajna infrastruktura, na području gornje Hercegovine, a to stanje je najgore u opštini Kalinovik koja se graniči sa Trnovom, Fočom, Gackom, Nevesinjem i Konjicom a asfaltnim putem je povezana samo sa Trnovom, dok je prema svim ostalim susjednim opštinama makadam.”

I Austrougarska imala više sluha od Vlade RS za ovaj kraj

Inače, stoji u dopisu, “regionalni put Kalinovik-Nevesinje, izgradila je okupatorska Austro-Ugarska, davne 1910. godine i u tadašnje vrijeme to je bila najkraća saobraćajnica od Beograda do mora, nažalost, nakon 110 godina od izgradnje, stanje na dionici od Uloga do Klanaca je ostalo nepromjenjeno, a riječ je najkraćem putu ne samo između Kalinovika i Nevesinja nego i kompletne gornje Hercegovine i Srpskog Sarajeva i Sarajevsko – Romanijske regije i dalje.”

“Žalosna je činjenica, stoji u dopisu, da je jedini ustanak protiv okupatorske Austro – ugarske podignut upravo u Ulogu 1882. godine a još žalosnija da niko posle Austro-ugarske ama baš ništa nije uradilo po pitanju infrastrukture u ovom mjestu što je i glavni razlog raseljavanja stanovništva iz ovog kraja i krajnje je vrijeme da se riješi ovaj višedecenijski problem.”

Pitamo se zbog čega ono što je krvavo odbranjeno u svim ratovima napuštamo u miru? – stoji na kraju ove pisane inicijative.

https://katera.news/lat/10000-potpisa-za-asfaltiranje-puta-kalinovik-nevesinje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *