Robna razmena u svetu u januaru: pod uticajem jačanja dolara i pada cena primarnih proizvoda

Раст вредности долара према евру, као и пад цена примарних производа утицали су на пад вредности међународне трговине, код већине земаља само услед дејства јачања долара, а код извозница примарних производа под утицајем оба ова фактора.

Светски извоз је у јануару смањен за 10,3% а увоз за 13,9% у односу на јануар 2014. године. У односу на далеки, предкризни, јануар 2008 године извоз је вредео, у доларском изразу, више за 7,4%, а увоз за само 0,7%. Ова контракција светске трговине имаће својих последица на пад инвестиционе активности и на глобалну рецесију: мањи извозни приходи извозница примарних производа значиће њихову мању тражњу, док ће пад цена примарних производа уштедети новац на увозу енергената, али ће и смањити буџетске приходе од акциза на деривате нафте и друге производе, увозницима.

У односу на јануар прошле године само је 8 од 64 земаља, за које имамо податке, имало раст доларске вредности извоза, док су увоз повећале само две земље: Вијетнам и Казакстан.

Србија са падом извоза за 9,4%, у доларском исказу, стоји релативно добро, јер је у првој половини земаља према динамици извоза, на 25 месту, док је код пада увоза за 10,9% још боље рангирана на 15 месту.

На дну листе код извоза налазе се: Казакстан (-39,2%), Норвешка (-35,2%), Украјина (-32%), Русија (-30,5%) и Грчка (-25,5%).

На листи код увоза, на дну су: Руска Федерација (-40,4%), Белорусија (-37,5%), Украјина (-33,6%), Грчка (-28,7%), и Финска (-26,9%), испод Хрватске (-25,1%).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *