Srbija – Albanija: u ekonomiji 7:1

Dok fudbalska utakmica Albanije sa Srbijom u ovoj zemlji, a i u okruženju gde žive Albanci, izaziva kod velikog dela ovog naroda najprimitivniji nacionalizam, sa slavljeničkom euforijom oko drona sa zastavom velike Albanije prilikom utakmice u Beogradu, u ekonomiji je stanje drugačije: od 2006 godine obe zemlje su povećale izvoz za identičnih 3,6 puta: Srbija u Albaniju sa 26,5 miliona na 95,7 miliona evra, a Albanija u Srbiju (bez KiM) sa 3,7 na 13,6 miliona evra. Pri tome je zadržan isti odnos: Srbija sedam puta više izvozi u Albaniju u odnosu na obratan smer.

Valja napomenuti da je ovaj odnos stvoren direktnim investicijama iz Srbije u Albaniju, kao i diversifikovanom izvoznom ponudom. Baš kao što i slavljene strane direktne investicije u Srbiju najvećim delom imaju tu namenu: da podrže plasman svojih firmi na našem tržištu.

Najvažniji proizvodi prema vrednosti izvoza iz Srbije u Albaniju bili su:

Otpaci gvožđa i čelika – 12,2 miliona evra,

Kukuruz 7,9;

Pšenica 7,3;

Šećer 5,3;

Električna energija za 5 miliona evral

Iza ovih proizvoda slede lekovi (4,4), bezalkoholna pića (4,1), praškovi za veš (3,3 miliona), papir i kartoni (2,4 miliona evra) i još 10 grupa proizvoda sa više od milion evra u 2014 godini.

Iz Albanije je najveća vrednost izvoza u Srbiju bila kod:

Cementa (4,8 miliona evra),

Paradajza (2,2),

Obuće od kože (1,3),

Čelične žice (0,4 miliona evra);

I ostali nameštaj i delovi (0,4 miliona evra).

Izvoz iz Srbije u Albaniju imao je rekordnu vrednost u 2010 godini (98,8 miliona evra), kada je izvoz otpadaka od gvožđa i čelika bio mnogo veće vrednosti (41,1 miliona evra).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *