Neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiju 2000-2011.

Podaci u tabeli su prepuni ograničenja, i tako će biti dok se ne formira uredna statistika po zemljama ulaganja iz Srbije i ulaganja u Srbiju.

Tabela je „skrpljena“ od različitih saopštenja o prilivu SDI sa portala NBS. Pokušaj da se napravi uredna vremenska serija za zemlje poput Španije, Danske, Hong Konga ili Kine, zahteva preračun arhivskih saopštenja iz evra u dolare, što povećava proizvoljnost podataka kakvi već jesu u priloženoj tabeli.

U 2011. godini neto priliv SDI izneo je 2,5 milijardi dolara i samo je u 2006. godini (kada su privatizovani Mobi 063 i Hemofarm) evidentirana veća vrednost neto priliva SDI.

Kumulativna vrednost neto priliva iznela je 17,7 milijardi dolara, ali bruto vrednost možemo proceniti na 25 do 30 milijardi dolara. Da bi se došlo do pune vrednosti investicija neophodno je da se saberu svi podaci iz APR-a o registrovanom kapitalu u preduzećima sa stranim vlasništvom. Na te podatke bi trebalo dodati prekogranične kredite…

3 komentara

  1. U ovoj tabeli nema podataka za Srbiju?!!!?

  2. Aha, skapirao sam. To su zapravo investicije u Srbiju iz navedenih zemalja.

  3. Problem sa vrednostima u tabeli je sto je jedan deo drzavnih para devedesetih znaci domaceg kapitala se kasnije vracao u zemlju u privatizaciji sa etiketom stranih investicija iako ti fondovi nisu strane investicije;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *