SRBIJA: RWA otvorio jedan od najvećih logističkih centara u Srbiji

Jedna od najstarijih zadruga na svetu iz Austrije Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija, nastavila je sa investiranjem u srpsku privredu i svečano je otvorila kompleks objekata za skladištenje žitarica u Rumenci. U pitanju je jedan od najvećih logističkih centara tog tipa u Republici Srbiji, a ukupna vrednost investicije će iznositi više od 13 miliona evra.

Dušan Mezulić, direktor RWA u Srbiji, ističe da je završena tek prva faza investicija, a da se očekuje da će ceo logistički centar biti gotov do 2026. godine.

„U prvoj fazi završene su silos ćelije površine 14.000 m3 i podna skladišta kapaciteta 11.000 m3, a u narednom periodu nas očekuje izgradnja centra za doradu i pakovanje semena strnih žita i soje, 16 dodatnih silos ćelija, dva podna skladišta, sušare i vagarske kućice što će omogućiti nova radna mesta i još veću saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima. Verujem da ćemo ostvariti odličnu saradnju sa lokalnim privrednicima i poljoprivrednicima i da ćemo zajedno doprineti razvoju poljoprivrede u Republici Srbiji i jačanju saradnje srpske i austrijske privredeˮ, objašnjava Mezulić.

Mezulić dodaje da je Rumenka strateški važna pozicija za razvoj srpske poljoprivrede:

„Zbog blizine luke u Novom Sadu, blizine autoputu, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i blizine poljoprivrednim proizvođačima, Rumenka je jedno od najvažnijih mesta za razvoj poljoprivrede u Republici Srbiji. Drago nam je što ćemo upravo tu imati najsavremenije postrojenja za skladištenje i doradu strnih žita i sojeˮ.

Svečanom otvaranju kompleksa objekata za skladištenje žitarica prisustvovali su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Karin Traunmiler, zamenica ambasadora Austrije u Republici Srbiji, Mihael Dobersberger, trgovinski ataše u Ambasadi Austrije i lokalni poljoprivrednici i kooperanti.

Ambasador Austrije u Srbiji, Nikolaus Luteroti, napomenuo je da su ovakve investicije značajne za jačanje veza dveju država: „Srbija i Austrija imaju odličnu višegodišnju saradnju na svim nivoima i sa ponosom ističemo da smo među najvećim investitorima u srpsku privredu. RWA u Srbiji posluje duže od jedne decenije i drago mi je što jedna takva kompanija, iz godine u godinu, unapređuje svoje poslovanje u Republici Srbiji. Logistički kompleks u Rumenci je jedan od najvećih centara tog tipa i sigurno će biti podstrek investicijama drugih austrijskih kompanija.ˮ

RWA više od 10 godina posluje u Srbiji i ulaže u domaće poljoprivredne proizvode, a najviše u oblastima kukuruznih sorti, soje, uljane repice i pšenice. Nedavno su otvorili silos u Zrenjaninu, a njihove investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe i snabdevanje poljoprivrednika repromaterijalom. RWA je jedna od najstarijih zemljoradničkih zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku, a i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara.

                                                                                                                        B.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *