Kada nam je i Istok postao Zapad: Rekordan broj noćenja gostiju iz Bugarske

У Србији је у 2014 години регистровано 2.192.268 долазака туриста што је исто као и у 2013 години. У томе је број домаћих (1.163.536) смањен за 8,4%, док је број страних (1.028.732) повећан за 11,6%.

Регистрованих ноћења било је 6.086.275, што је за 7,3% мање него у 2013 години, у чему је број домаћих (3.925.221) смањен за 15,3%, а број страних (2.161.054) је повећан за 8,7%.

Нама је фокус на странцима, јер ће број домаћих наставити да пада и у наредним годинама, како због демографског пада, тако и због скупоће и оскудације и консолидације.

У децембру је регистровано 160.277 ноћења странаца што је за 3,1% више него у истом месецу 2013 године. Укупно је регистровано 4.830 ноћења више и само две земље у региону, из којих је регистрована рекордна посета, а то су суседна Бугарска и досуседна Грчка, могу да објасне овај пораст тако рећи, и рекло би се, „у целини целости“:

Из Бугарске је регистровано 18.107 ноћења и било их је више за 2.218. Рекло би се да Бугарима постајемо „хит“ за дочек Нове године, јер је ово убедљиво више него из другопласине досуседне и братске (правилније је рећи сестринске) нам Словеније, откуда је регистовано 13.707 ноћења. Браћа Бугари нам овим подацима показују да је за нас Запад и на Истоку, а браћа Грци да је и на Југу, јер:

Из Грчке је регистровано 9.876 ноћења у децембру у Србији, што је рекордно и више за 2.578 ноћења него у истом месецу 2013 године. Јес` да у Грчкој дејствују Криза и Сириза, ал` у Србији има провода и за најтање и за најдебље новчанике.

И тако, до још лепих вести из ове области наше мајчице Србије, за месец дана, када видимо ко се још проводио по Србију у јануару. Неко се трезнио од новогодишњег дочека, неко славио „Српску“ Нову годину, а неко и дошао послом. Видећемо.

 

2 komentara

  1. Zapravo ja tumacim da smo mi istoku postali zapad a to znaci da lift ide na dole …

    Turizam ce uskoro stati potpuno i na to treba pripremiti sve one ciji prihodi zavise od te delatnosti. Za ocekivati je da ce ove godine Srbiji najsigurnija destinacija biti Crna Gora i manjim delom Grcka. Bar onom malom delu Srbije koja uopste bude razmisljala o turistickom putovanju.
    Sto se nocenja tice kad bi tu uvrstili i sve ove emigrante koje dolaze i prolaze kroz Srbiju cifre bi bile znatno vece?! Jos malo pa ce se emigracioni turizam uvrstiti u izvor prihoda jer svi su davno zaboravili na obicaje vezane za putnika namernika.

  2. Pre mesec dana sam bio u Bugarskoj.Činjenica je da Bugari sve vise dolaze kod nas, ali je isto tako činjenica da u Bugarskoj imate ruski kanal sa nacionalnom frekvencijom, rusko pozorište, ruske novine I sl. Broj Rusa koji dolaze turistički u Bugarsku daleko premašuje broj istih u dragoj nam otadžbini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *