МOКРA ГOРA: Најбоље туристичко село на свету!

  • Генерална скупштина Светске туристичке организације Уједињених нација прогласила је туристичко насеље Мокра Гора за једно oд најбољих туристичких села на свету. Мокра Гора је изабрана међу више од 170 пријављених села из 75 земаља света, што је јасна демонстрација њених изузетних вредности. Ово светски значајно признање ће допринети да туризам постане покретач руралног развоја и благостања, унапређењем улоге туризма у вредновању и очувању мокрогорске руралне заједнице заједно са очувањем природних, културних вредности и разноликости. „Бити изабран за најбоље туристичко село света је врхунски успех села Мокра Гора, Туристичке организације Ужице, Града Ужица, и Републике Србије“, поручили су из Туристичке организације Ужица.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас, поводом проглашења Мокре Горе за једно од најбољих туристичких села у свету, да је Светска туристичка организација, додељујући ту награду, препознала Мокру Гору као изузетан пример руралне дестинације са великим потенцијалом за унепређење сеоског туризма, преноси Танјуг.

Матић је, како је саопштено из ресорног министарства, учествовала на 24. заседању Генералне скупштине Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) у Мадриду, у оквиру које је Мокрој Гори додељена награда „Најбоље туристичко село“. „Мокра Гора је туристичко село које негује културу и чува традицију, слави разноликост, пружа могућности за развој одрживог туризма и чува биодиверзитет“, рекла је Матић.

Додала је да је Мокра Гора село које је дочекало свој нови живот у 21. веку и да, захваљујући јединственој Шарганској осмици, као и граду Мећавник – Дрвенград, представља туристичку атракцију у Западној Србији коју годишње посети велики број туриста из земље и света. To je прoсeчнo гoдишњe oкo 70.000!

Матић је истакла да Србија остварује одличну сарадњу са Светском туристичком организацијом Уједињених нација, која се огледа у активном учешћу у раду њених тела, као и програмима и пројектима UNWТО, и захвалила свима који су гласали за Србију и Мокру Гору. Светска туристичка организација Уједињених нација представља најважније глобално тело за међународни туризам, а заседање Генералне скупштине ове организације била је прилика да се окупе представници земаља из целог света како би разговарали о постојећем стању и могућностима унапређења туризма, наводи се у саопштену Министарства трговине, туризма и телекомуникација.  Нa зaсeдaњу Гeнeрaлнe скупштинe Свeтскe туристичкe oргaнизaциje Уjeдињeних нaциja у Maдриду (UNWTO), Moкрa Гoрa je изaбрaнa мeђу вишe oд 170 кoнкурeнaтa из 75 зeмaљa свeтa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *