Gubitnici i dobitnici ekonomske krize po kategorijama stanovništva i oblastima Srbije

Od izbijanja svetske ekonomske krize možemo reći da je jako malo dobitnika, a da je najveći deo stanovnika gubitnik. Ovde bi smo kao dobitnike definisali one kojima su povećani prihodi, dok su gubitnici oni kojima su primanja smanjena ili su sprečeni da do bilo kakvih primanja dođu.

Najveći gubitnici ekonomske krize u Srbiji su:

–         Nezaposlena lica, a u ovoj kategoriji mladi koji završavaju fakultete sa sve manjom verovatnoćom da se zaposle u struci. Od januara 2009. godine broj nezaposlenih na evidenciji NZS je povećan za 4,9% (sa 739 na 775 hiljada) pri čemu je sa visokom stručnom spremom gotovo udvostručen (sa 33 na 64 hiljade);

–         Lica koja su ostala bez posla. Broj zaposlenih lica smanjen je za 268 hiljada (sa 1.993 na 1.725), a najveći deo nije bio u prilici da u prethodne četiri godine nađe novi posao.

–         Preduzetnički sektor koji je od 1990. do 2008. godine značajno ublažavao rast nezaposlenosti kroz rast broja preduzetnika i kod njih zaposlenih. Od 1990 do septembra 2008 broj zaposlenih u pravnim licima smanjen je za 1.056 hiljada (sa 2.481 na 1.425), dok je broj preduzetnika i kod njih zaposlenih povećan za 506 hiljada (sa 62 na 568 hiljada). Pad ukupne zaposlenosti od 550 hiljada većim delom je „rešavan“ odlaskom u penziju, a manjim odlaskom u inostranstvo. Od septembra 2008 broj zaposlenih u pravnim licima smanjen je za 91 hiljada lica (za 6,4% u četiri godine, što zapravo znači da je pad usporen u odnosu na predkrizni period), dok je u preduzetničkom sektoru bez posla ostali 176 hiljada lica (smanjenje za 31,1%).

Promena broja zaposlenih po delatnostima ukazuje da je mnogo bitnije GDE se radi u odnosu na ŠTA se radi. U pravnim licima smanjenje broja zaposlenih imalo je osam delatnosti, dok je rast evidentiran u 11 delatnosti. Najveći pad mali su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina, poljoprivreda, i saobraćaj (zajedno 113 hiljada). Rast broja zaposlenih osim tri javne delatnosti (državna uprava, zdravstvo i obrazovanje) imale su „kreativne usluge“, delatnosti poput informisanja i komunikacija, umetnost, zabava i rekreacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti.
Rast zaposlenosti imale su i manje kreativne usluge poput finansijskih delatnosti i poslovanja sa nekretninama.

U proseku, zaposleni su imali manji pad zarada nego što su penzioneri imali smanjenje prosečnih penzija. Primanja prvih smanjena su za 4,6% (sa 385 na 367 evra) a drugih za 10,1% (227 na 199 evra, bez vojnih penzija). Manji pad zarada zaposleni su platili otpuštanjima: dok je broj zaposlenih smanjen za 268 hiljada lica, broj penzionera povećan je za 71 hiljadu (bez vojnih).

Pad primanja u evrima dodatno je pogoršan „evroinflacijom“ u Srbiji: nezavisno od rasta dinarskih cena, u Srbiji brže rastu i cene u evrima u odnosu na članice Evropske Unije. To se stručno zove konvergencija nivoa cena, pa se u ovom vidu konvergencije najuspešnije pribižavamo EU. Za promenu nivoa cena u evrima dodatno je pogoršan standard zaposlenih i penzionera.

Kada se promene u raspoloživom dohotku posmatraju prostorno kriterijum koji je primenjen je primanja u zaradama u evrima podeljena sa brojem stanovnika, mesečni prihodi od plata po stanovniku.

Promene ovog indikatora posledica su promena više faktora: kursa dinara prema evru, broja zaposlenih lica, prosečnih zarada i broja stanovnika. Pad broja stanovnika ublažio je negativno dejstvo prva dva faktora.

U Srbiji su prosečna primanja od zarada po stanovniku smanjena sa 96 evra u 2008 na 87 evra u ovoj godini. Smanjenje je iznosilo 9,3%. Pri tome je pad primanja bio najmanji u Centralnoj Srbiji bez Beograda (-8,9%), zatim u Beogradu (-10,9%), Vojvodini bez Novog Sada (-11,6%), a najveći u Novom Sadu (-16,5%).

Proseci su tu da sakriju, a ne da otkriju detalje i suštinu, pa kada se posmatraju oblasti ili okruzi najveći pad primanja po stanovniku imali su Niš (-31,2%), Nišavski okrug bez ovog grada (-25,3%), Podunavski (23,5%), Raški (22,7%) i Pomoravski (21,7%).  Isto tako, 6 okruga u kojima živi 887 hiljada lica imalo je rast primanja po stanovniku i to su Pčinjski, Borski, Jablanički, Zaječarski, Toplički i Braničevski okrug. Svi vojvođanski okruzi nalaze se u „zlatnoj sredini“ (mada bi umesto zlata trebalo primeniti prikladniju reč).

Kod promene zarada po stanovniku i njihovog početnog nivoa postoji negativna korelacija (-0,36), što znači da što je neka oblast-okrug bio pred krizu siromašniji, to je i veća verovatnoća da je tokom krize imao manji pad ili je ostvario rast, i obratno. Ovaj podatak ukazuje na umeren uspeh diskrecione regionalne politike republičkog nivoa vlasti u prethodne četiri godine.

Kada se spustimo na još detaljniji nivo dolazimo do još interesantnijih podataka. Od 159 opština (uključujući beogradske, ali ne i drugih gradova) u 56 je došlo do rasta zarada po stanovniku a u 103 do smanjivanja. U ovih 56 opština živi 1.601 hiljada stanovnika (22,4% ukupnog broja), i radi se u većini o malim opštinama koje su do izbijanja krize imale kontinuitet u ekonomskom propadanju duži od 18 godina. Najveći rast primanja od zarada po stanovniku imale su opštine Rača, Batočina, Vlasotince, Lebane, Sjenica, Blace, Medveđa, Crna Trava, Malo Crniće, Brus, Kladovo, Žagubica i Bojnik. Sve imaju manje od 30 hiljada stanovnika i skoro sve su imale i rast broja zaposlenih (mada, izuzev Sjenice, spadaju u opštine sa najbržim smanjivanjem broja stanovnika).

Kao štu u vrhu liste nema vojvođanskih opština, nema ih ni na dnu. Najveći pad primanja po stanovniku imao je Ljig, za 41,6%, a nakon njega najgore su prošli Merošina, Bujanovac, Žitorađa, Mali Zvornik, Jagodina, Vrnjačka Banka, Arilje i Kosjerić.

 

 

 

18 komentara

 1. Ali su zato dobitnici: kapitalisti-popovi-politicari. Jednom ce narod shvatiti ko je krivac za njegovu bedu.

 2. Tesko da su svestenici u toj kategoriji a i pojam „kapitalisti“ je presirok. Srbija je toliko siromasna da svako ko je u poslednjoj deceniji zaradio par desetina hiljada nekih novcanih jedinica jeste sustinski dobitnik..
  No svakako sam misljenja da ekonomska kriza nema previse uticaja na materijalan desavanja u Srbiji. Srbija je decenijama pre SEKE bila u daleko dubljoj krizi a nekoliko izdasnijih godina, nakon 2000, bile su posledica intezivnog pozajmljivanja kapitala.
  Sa te strane ova tema je samo statisticka sarma i realno je istrgnuta iz istorijskog ekonomskog konteksta.

  Bila bi idealna za neku izbornu kampanju…

  • Popovi su najbolje i prosli u opstoj pljacki, iz budzeta se daje skoro 100 mil za crkve, pa besplatno zemljiste, nema carine i poreza, plate i doprinosi iz budzeta (ovde se slazem sa Miletom da je ovo drustveno zlo), restitucija po posebnom zakonu, samo njima se sve vraca ili placa u celosti…
   Jos su iznad zakona, mozes da budes i ubica i lopov i pedofil niko ti nista nesme, niko se nije ovako okoristio ko oni.

   Inace za krizu smo sami krivi, ima i uticaja svetska kriza ali malog. Kako smo sejali sad cemo obrati bostan.

 3. Inace po ustavu mi smo sekularna drzava, crkva nebi smela da ima ikakve povlastice, a o placanju iz budzeta da ne pricamo.

 4. Prekrsti se covece ,ne znas sta pricas. Ne shvatas posledice ..Mozes biti i ateista ili agnostik ali ne mozes pljuvati po necemu sto je jedina moralna vertikala nacije.
  Inace 2-3 milona eura godisnje za 2000 svestenika nije nikakav veliki izdatak ako se ima u vidu da je drzava uzurpirala ogroman deo crkvene imovine.
  Da su mene pitali ja bih rekao da je to sarena laza za SPC koja je naprosto prinudjena da prihvati tu milostinju u vidu penzija od 20.000 RSD. Taj dogovor je los za SPC.

  Inace mi smo kao sekualarna drzava i Republika pa placamo krov nad glavom Nj.K.V. prestolonasledniku A.K. i opet nista.. U svakom slucaju nazvati SPC i svestenstvo profiterima krize je ortodoksna glupost i cini mi se ideoloska ostrascenost.
  No kako iz iskustva znam da se na tu temu ne moze voditi suvisla polemika odlazem dalju raspravu sve do resenja Strasnog suda.

  • Jeste i irineja i onog samozvanca treba izbaciti iz budzeta i drzavnih vila. Zasto bih ja ateista morao da placam onog lopova Artemija (pokrao fond za gladne na Kosovu, pedofila Pahomija ili onog sto mlati bolesnike lopatom? Ili bilo kojeg svestenika, zasto bi bio gradjanin drugog reda koji mora da placa crkvu koja je ustavom odvojena od drzave?
   Inace radi se o tome da su prihodi crkve oko 100 mil eura pa bi mogli i porez da placaju a ne da sede na narodnoj grbaci.

 5. Svi smo mi gubitnici. Nastavak tek sledi.Pre smo bili svedoci istorijskih promena na svakih 30,40 godina sada se to desava mnogo brze. Crkva ja minorna u celoj prici.

 6. Voleo bih da mi jednog dana neko objasni sta znaci legendarni termin „zaposljavanje u struci“. Kad sam bio mlad mislio sam da mi je taj termin savrseno jasan, a posle toliko godina mogu slobodno reci da pojma nemam na sta se to odnosi.

 7. „Kada se spustimo na još detaljniji nivo dolazimo do još interesantnijih podataka. Od 159 opština (uključujući beogradske, ali ne i drugih gradova) u 56 je došlo do rasta zarada po stanovniku a u 103 do smanjivanja.“
  Ovo je vec sto puta objasnjeno, u 99 posto slucajeva gde je vise javnih preduzeca i ustanova, tu je i visi prosek. To za sobom povlaci i finansijski sektor. Skoro sve ostalo je tiho umiranje.

 8. Crkva ima neka sredstva, ne placa neke poreze itd. Veci je problem kako crkva trosi sredstva, i sta ona u sustini proizvodi. U svetu crkve imaju obdanista gde svestenici rade dobrovoljno ili za platu, po drzavnom programu. Znaci pomazu zajednicu. Koristi se crkvena imovina za javno dobro. Crkva prihodima i dobrovoljnim radom pomaze lokalnu bolnicu. O kuhinjama i da ne govorim. Parkici za decu, licna pomoc za disabled osobe…
  U Sr. prihodi crkve se trose na standard popova i megalomanske, samouzdizuce, nebulozne projekte, koji su ruglo i beda u svakom pogledu.
  To ipak nije stvar pravoslavne vere nego srpskog nacina zivota, gde zajednica nema veliki znacaj. Zajednica sluzi da se oplevi, i da se popne na keku lestvicu licne moci ili koristi.
  Umesto „dodate“ vrednosti za drustvo oni proizvode zaostalost, i neljudski stav prema bliznjem svom i drugim narodima….

 9. Ciji ste vi deco i omladino Srbije. U Srbiji je vrlo malo bilo pravih komunista ,pretezno su to bile lopurde ogrnute sinjelom kounizma ali meni se cini da su sada komunisti preplavili Srbiju. Zar ne vidite razliku izmedju ukazivanja na nedstatke i greske u odnosu na rusenje primarnih drzavnih institucija.A SPC je jedna od najvaznijih drzavnih institucija. Zar ne razumete da Srbija moze i ostati bez drzave ali nikada bez vere. Zar treba crtati da se ne moras roditi kao drzavljanjin Srbije ali zasigurno se radjas kao pravoslavac. Srbi su pravoslavne vere cak i kad su ateisti jer sustina je da covek nije ono sto misli da jeste vec je ono sto drugi misle o njemu.
  To sto to ne razume neki mali Ceda ,koji cini mi se i nije nekrst,vec biznismen u pokusaju da prezivi u ovom vremenu, ne znaci da svi ostali treba da izgube sopstveni identitet.
  U Srbiji nikome ne smeta sto je cena kvadrata stambenog prostora kao u Rimu ali svima smeta pop i novosagradjena crkva…
  I da se razumemo za zapad Srbi su mali Rusi,drzavica iste vere i obicaja. Sve dok traje sukob zapadnih drzava i Rusije i Srbi ce osecati tenzije. Te tenzije ne mogu se resiti tako sto ce neko u Srbiji reci za sebe da je ovo ili ono ili da se slaze ili ne slaze sa nekim,to ne biva.
  Te tenzije se mogu ublaziti samo unutrasnjom slogom i jedinstvenim stavom po svim krucijalnim drzavno drustvenim pitanjima.
  No i za vreme turskog vakta bilo je Srba koji su mislili da je bolje prikloniti se vecoj sili ne znajuci da nikakva sila Bogu nije mila. Doduse to nikada nije prerastalo u kolektivnu nesvest kao u danasnje vreme kad kukavickom odlukom baziranoj na koristi, neprijatelj postaje pozeljan prijatelj. Kolektivna lobotomija.

 10. Nije stvar u pravoslavnju nego u organizmu zvanom SPC koji postoji u ovom trenutku. U vreme p. Rajacica crkva je bila vek ispred naroda, a precanska gradjanska klasa dva veka. Danas je i crkva i „elita“ tj tranzicioni dobitnici dva veka iza vremena i naroda. Rezultati su ocigledni.

 11. Crkva bi sa tih 100-200-500 me, mogla da organizuje zajednicu i neku vrstu privrede u Drvaru, Gracacu, Crnoj travi, Krnjaci. Njih zanima pozlaceni namestaj is Skode Superb.

 12. Darko!

  Ja nisam krsten (i ponosan sam na to), pa nisam ni pravoslavac, nisam mogao da biram gde cu se roditi pa sam Srbin, barem pola, iako se izjasnjavam kao sloven, ali mogu da biram sta cu da budem! SPC je najveci neprijatelj i srpske drzave i srpskog naroda, oni, kao i ti, zastupaju tezu da su Srbi pravoslavci i tako su sve Srbe katolike i Srbe muslimane oterali u druge narode, a sada upravo to cine i sa Srbima ateistima, ako se ovo nastavi uskoro ce svi Srbi stati u hram Svetog save. Drzava je ona koja treba da ujedinjuje narod, a ne crkva, u Nemackoj je narod podeljen na katolike i protestante, otprilike pola pola, ali su svi oni Nemci i patriote, prema svima je ona jednaka. U Srbiji to nije slucaj, meni dete dobilo jedinicu zato sto je nisam pustio na neku versku ceremoniju u skoli (nekakva slava Svetog Save). Dali je verskim ceremonijama mesto u skolama? Dali je ona ravnopravni gradjanin ove drzave, ili je ovo samo drzava vernika u SPC? Crkva mora da bude odvojena od drzave i drzava ne sme nikom da namece religiju da bi svi gradjani bili ravnopravni.
  A o glupostima hriscanskog ucenja, da se na ovom svetu moramo muciti i trpeti, da se nesmemo buniti protiv eksplatatora, a kad umremo bice nam bolje, pokazuje ti da je to stvarni opijum za narod, sluzi da dezorganizuje svaki pokusaj pobune, dok se za to vreme lopovi bogate.I jos jedno pitanje Darko, Dali je bog stvorio coveka ili je, kako nauka kaze nastao kroz evoluciju. Nema dve istine! Ako je crkva u pravu onda to treba uciti u skolama, a nauku baciti u djubre, dobices odlicne vernike, to vidis u arapskom svetu kako dobiti odlicnog vernika. Ali ako je nauka u pravu, onda crku u djubre i drzati se nauke na kraju ces dobiti odlicne naucnike primer su ti SAD ili Kina. Ali nemozes kao kod nas na prvom casu uciti decu da ih je stvorio bog, a na drugom da su nastala u evoluciji, tako neces dobiti nista ni vernike i naucnike. Postoji samo jedna istina i jedan izbor, nauka ili religija?

  Inace moja omiljena srara srpska pesma!

  Ne verujem u nebesa vec u Marksa i Engelsa!

  • Covece, ti u hiljadu postova trubis kako si ateista i onda provalis glupost da verujes u Marksa i Engelsa, hhahah
   Komunisti napadaju popove da sire opijum za narod. A sta onda komunisti rade? Isto, samo u drugom pakovanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *