Украјина предсказује дуготрајну светску несташицу пшенице

https://cirilizovano.blogspot.com/2022/06/blog-post.html

Драган Вукојевић: Чланак бечког „Курира“ није посебно занимљив, осим бројки о количинама и што открива намеру Запада да се дочепа украјинског жита а са Украјинцима шта буде.

У питању су бар три жетве, лањска, овогодишња и следећа. Земљорадници неће више моћи толико да посеју због руских блокада.

Украјина наводи  да ће руска најезда довести до светске несташице пшенице у најмање три жетве. „Украјина ће нестати са тржишта на дуже време“, рекао је Ројтерсу министар пољопривреде Микола Сољскиј. Реч је о три жетве пшенице у одједном.

„Не можемо да извеземо прошлогодишњи род, не можемо да пожњемо садашњи род да бисмо га извезли, а заиста не желимо да сејемо за следећу жетву. Ово ће бити лоше за остатак света. „Шта ако земљорадници дођу у јулу или августу с намером да купе жито и буду одбијени, или цена буде 600 долара по тони?“

Према речима министра, проблем погоршава чињеница да украјински пољопривредници више не гаје толико пшенице због руских блокада. У Украјини је популарна озима пшеница, која се сеје од краја лета. Солскиј је истакао да су фармери већ у пролеће прешли са кукуруза на сунцокрет. Истина је да је принос по хектару мањи. Међутим, може се продати и по већој цени. Слична ствар би сада могла да се деси и код пшенице, рекао је Солскиј. У Европи постоји велика потражња за сунцокретом и репицом, што ће вероватно истиснути све остало – укључујући пшеницу и кукуруз. Он претпоставља да ће на јесен површине намењене за озиму пшеницу бити за „значајан постотак“ мање.

Украјина је пре рата извозила до шест милиона тона житарица месечно. Руска блокада је у марту смањила количину на 300.000 тона, од тада се донекле опоравила. Солскиј је изразио уверење да би извоз преко западне границе и мањих дунавских лука у јуну могао да премаши два милиона тона. Упркос томе, Украјина је суочена са огромним вишковима до 60 милиона тона житарица и семена сунцокрета за које не постоје складишта. Европске државе разматрају да силосе за жито стави на располагање Украјини, рекао је Солскиј, али није износио детаље.

Амерички председник Џо Бајден подржава настојање европских земаља да изграде силосе дуж украјинске границе како би се омогућио извоз житарица како би се обуздала светска прехрамбена криза. Влада у Вашингтону, у координацији са европским партнерима, развија план за одвожење житарица железницом, рекао је Бајден на једном синдикалном састанку у Филаделфији. Украјински колосеци су шири од европских. „Зато ћемо правити силосе, привремене силосе, на границама Украјине, првенствено у Пољској. Тако би жито могло да се утовари из украјинских железничких вагона у нове силосе, а затим у европске теретне вагоне како би се „морским путем развезло широм света“. Превоз преко Црног мора није могућ због руских морских мина. Украјина поздравља тај потез. „Ово је само један од могућих корисних начина да се постогне прехрамбена безбедност“, каже шеф кабинета Андриј Јермак. Али потребан је и сигуран коридор од украјинских лука.

Извор: Курир

Превод: Драган Вукојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *