AКЦИJA MИНИСTAРСTВA ЗA БРИГУ O СEЛУ: Подељена чак 651 сеоска кућа

„Враћен је живот у 651 сеоску кућу. Од тога су чак 132 породице решиле да се из градских и приградских средина врате на село“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић на потписивању уговора за доделу бесповратног новца за куповину сеоских кућа са окућницом на читавој територији Републике Србије.

„У великој сеоби Чарнојевић је повео 30.000 породица. Ми смо успели за сада да задржимо и вратимо 651. Ово је фундаментална идеја за опстанак села Србије и саме Србије. Циљ нам је да у наредних пет година по 6.000 породица населимо у сада празне сеоске куће. Тиме бисмо број породица довели на онај почетни број од 30.000 из Велике сеобе.  За то су нам потребна десетоструко већа средства у идућој години. Рачунамо на државу Србију, на Српску православну цркву, али и на успешне домаће корпорације и имућне појединце, као и на дијаспору која је најавила да ће се озбиљно укључити.  Ова мисија има подршку председника Републике, Српске академије наука и уметности-Одбора за село САНУ, али и свих добронамерних грађана Републике Србије“ изјавио је министар Кркобабић.

У Србији имамо уоко 150.000 таквих кућа кoje имajу влaсникe и joш oкo 50.000 нaпуштeних бeз влaсникa. До сада је из овог програма Министарства за бригу о селу додељено 651 кућа на територији читаве Републике Србије. Највеће интересовање је у општинама Бачка Паланка, Апатин, Кикинда, Кула, Сомбор, а на југу су то Пирот, Алексинац, Димитровград, Свилајнац…

Конкурс је трајао до 1.новембра, стигло је 945 пријава, а према условима прописаним Уредбом Владе РС, подносиоци пријаве на конкурс били су брачни и ванбрачни парови, млади пољопривредници и пољопривреднице и самохрани родитељи, до 45 година старости који желе да започну свој живот на селу тако што ће се осамосталити из родитељских домова или из градова прећи да живе на село. „Дуго смо размишљали да одемо да живимо на село, а период короне и изолације, па рад од куће само су појачали ту нашу жељу и почели смо да тражимо за себе идеалну сеоску кућу. На овај начин смо то и успели. Живећемо у здравијој средини, посветићемо се и гајењу хране, а жеља нам је да у нашој оази угостимо и пријатеље“ рекла је Драгана Катић, која са својим партнером Борисом прелази да живи из Београда у село Таор код Ваљева.

Вредност сеоске куће са окућницом, коју су заинтересовани сами проналазили, није могао бити изнад 1,2 милиона динара (10.000 евра), а цео програм се спроводи у сарадњи са јединицама локалних самоуправа које обављају процену тржишне вредности и проверавају да ли су регулисани имовинско-правни односи те непокретности.

Првобитно је за овај Програм опредељено 500 милиона динара али је, због веома великог интересовања тај износ увећан, на предлог Министарства за бригу о селу увојен од стране Владе, на 686,5 милиона динара.  Новац се додељује како је прописано Уредбом, до утрошка средстава, по редоследу пристиглих пријава.

                                                                                       Б. Гулaн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *