Потрошња кафе по становнику у 2022.

Потрошња кафе по становнику може бити један од индикатора животних навика и стандарда становништва.

Овде смо узели количинске податке а не вредносне, јер вредност садржи количине које су непрерађене и подвргнуте одређеном степену прераде, па количине могу значајно одступати при истој вредности робне размене.

Подаци за велики број, већином неразвијених, земаља и трговини у 2023. још увек нису пријављени УН-у и СТО-у, а навике у потрошњи кафе се споро мењају, па израчунате податке за 2022. сматрамо релативно стабилним и значајним.

Израчуната потрошња по становнику по земљама показује да су најразвијеније земље највећи потрошачи, па би смо могли ову листу да упоредимо и са списком непријатељских земаља Русији, јер су мање развијене земље у врху листе веома ретке, попут Белизеа (или балканских сателита) тек на 28. месту.

Укупна количина увоза кафе износила је 9.330.163 тона што је при 7,9 милијарди становника давало просечну потрошњу кафе од 1.181 грама или око 1,2 килограма. Не рачунајући унутрашњу потрошњу светских произвођача кафе.

Највећи потрошачи кафе у свету у 2022. били су становници Луксембурга, Швајцарске, Белгије, Финске и Холандије.

Србија је била на 25. месту у свету упоредива са САД и Аустралијом, са 4,4 килограма по становнику.

Већи потрошачи кафе, у односу на Србију, од суседних земаља биле су Босна и Херцеговина на 15. месту и Црна Гора на 16. са по 5,3 килограма по становнику.

Бугари и Северо-македонци имају готово идентичну потрошњу кафе, по 3,4 килограма по становнику, док се она знатно мање трошила у Румунији (2,9), Албанији (2,4) и Мађарској (1,6 килограма по становнику).

Израчунате податке треба узети са резервом, јер постоје различити напици од кафе, у потрошњу могу улазити и туристи из других земаља, а и потрошачи је могу куповати у другим земљама, а не само у својој.

Украјинци, Руси и Белоруси троше готово идентичну количину кафе што указује на њихову сличност, као и Бугара са Северо-Македонцима, Црногораца са Босанцима/Херцеговцима или нас са Американцима. Крв није вода, а кафа је више од напитка!

СТО, ММФ и cia.gov/the-world-factbook

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *