ANA BRNABIĆ OTVORILA POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Nastavljaju se ulaganja u poljoprivredu

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je Polјoprivredni sajam u Novom Sadu, koji se ove godine zbog epidemije korona virusa prvi put održava onlajn, poručujući da će se nastaviti ulaganja u polјoprivredu, kako bi se i dalјe jačali i razvijali i polјoprivreda i prehrambena industrija.

Agroklub.rs

U onlajn obraćanju, Brnabić je istakla da je 2020. godina najbolјe do sada pokazala značaj polјoprivrede i prehrambene industrije. „Ponosna sam što je Srbija bila jedna od retkih zemalјa koja je na početku pandemije bila zemlјa koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i prehrambenih proizvoda“, rekla je Brnabić. Premijerka je čestitala organizatorima što se sajam, i pored epidemije ipak organizuje, onlajn, uz učešće više od 130 proizvođača iz osam zemalja. Na Nacionalnoj izložbi stoke, u okviru Sajma, biće predstavljeno više od 150 grla goveda, konja, ovaca i svinja, koje izlaže više od 30 odgajivača iz Srbiје.

Zbog toga je premijerka zahvalila svim poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenoj industriji, što su, kaže, bili spremni i uspeli da uprkos takvim okolnostima pokažu žilavost i otpornost. Ona je navela da Srbija ne samo da nije imala nestašice hrane, već upravo suprotno, bila je u mogućnosti da pomogne drugima, koji su u tom trenutku imali nestašice. „Ovo nam služi kao dalji podstrek da još više ulažemo u poljoprivredu i da snažnije krenemo u transformaciju iz zemlje koja izvozi poljoprivredne proizvode i sirovine u zemlju koja izvozi hranu, proizvode sa dodatnom vrednošću“, rekla je premijerka. Zato je, kaže, u mandatu ove vlade prehrambena industrija premeštena iz nadležnosti resora Minstarstva privrede u resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.Ona je navela da je sigurna da će se već 2021. godine videti konkretni rezultati tog poteza, odnosno da će se videti da poljoprivreda i prehrambena industrija daju novu, dodatnu vrednost za ukupan ekonomski rast Srbije. „Računajte na podršku Vlade Sbrije. Nastavljamo da investiramo. Poljoprivreda je jedna od važnijih komponenti našeg plana razvoja ‘Srbija 2025’, da nastavimo da jačamo i dalje razvijamo i poljoprivredu i prehrambenu industriju“, poručila je Brnabić.

Međunarodni poljoprivredni sajam počeo je danas. 14. Decembra i traje do 18. Decembra 2020.godine,  a građani će manifestaciju moći da putem sajta na www.expoonline.rs  Za učešće se prijavilo više od 130 izlagača iz zemlje i inostranstva, koji će ponuditi proizvode i usluge u oblasti poljoprivrede, a zemlja partner ove godine je Češka Republika.

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta istakao je da spoljnotrgovinska razmena u agrarnom sektoru između dve zemlje poslednjih godina raste i to ne samo u izvozu čeških proizvoda u Srbiju, već i proizvoda iz Srbije u Češku. U onlajn obraćanju, Kuhta je izneo podatak da je ukupna razmena prošle godine dostigla 36,7 miliona evra, od čega je izvoz iz Češke u Srbiju 20,6 miliona, a izvoz iz Srbije u Češku 16,1 milion evra. On je naveo da je u prvih devet meseci ove godine zabeležen rast uzajamne robne razmene, i to šest odsto iz Češke u Srbiju i čak 26 odsto iz Srbije u Češku.

Daljem rastu i unapređenju saradnje doprinose i sajamske manifestacije, kao što je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ali i sličan sajam u Češkoj. „Svesni smo značaja ovog sajma i češke firme tradicionalno učestvuju na njemu, a verujemo da će naredne godine biti održan u tradicionalnom obliku“, rekao je Kuhta. On je naveo i da je Češka Srbiju uvek smatrala svojim bliskim prijateljem, ne samo sa poslovne strane, već i zato što ih spaja istorija i dugi partnerski odnosi i uzajamna saradnja u mnogim oblastima.

Član Gradskog veća Novog Sada za privredu Milorad Radojević ukazao je da je zbog pandemije veliku štetu pretrpela i sajamska industrija, koja ima veliki značaj privredu jedne zemlje, za kompanije, ali i za grad koji j domaćin. On je rekao da je Poljoprivredni sajam godinama jedan od najvažnijih događaja u Novom Sadu, koji okuplja, kaže, sve ono najvrednije u poljoprivredi, gde se ukazuje na najnovije trendove i gde izlažu najznačajnije kompanije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić rekao je da budućnost poljoprivrede leži u digitazliciji, te dodao da je u saradnji sa Institutom Biosens, napravljena digitalna platforma „Agrosens“, koja pruža podršku poljoprivrednicima u praćenju rasrta useva i plan aktivnosti. „To je važan korak u povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača“, rekao je Božić.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija, i pored pandemije, zadržala međunarodni karakter, budući da učestvuju firme iz Češke, Mađarske, Hrvatske, Italije, Španije, Holandije. „Ovo je jedan dobar pilot projekat, pokazuje da ćemo moći da nastavimo da delujemo u ovom formatu, ali posle pandemije da se vratimo organizovanju sajma kao i prethodnih godina“, rekao je Cvetković. Isto toliko kompanija i individualnih proizvođača predstaviće svoje proizvode i usluge za koje su dobili šampionske pehare na ocenjivanju kvaliteta „Najbolji u 2020“.

                                                                                                               B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *