BAČKA PALANKA: Useljene prve dobijene kuće

„Prve prazne seoske kuće dobile su prve stanare. Ljudi su zadovolјni i to im mnogo znači. Nastavlјamo, sredstva koja budemo izdvajali biće znatno veća. Ovo je misija. Grudva je bačena, sledi lavina“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, u poseti prvim porodicama koje su se uselile u seoske kuće za koje su bespovratna sredstva dodelјena iz programa Ministarstva za brigu o selu.

Ministar je obišao porodice Grujić i Popov, u selima Nova Gajdobra i Parage, koje su dobile sredstva iz Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu.  Otac mladog i školovanog Žarka Popova koji je upravo u momentu posete očekivao prinovu izjavio je da je odlazak njegovog sina u inostranstvo sprečio korak države koji mu je pružio osamostalјenje i mogućnost da zasnuje svoju porodicu i izađe iz zajednice sa tri generacije u kojoj trenutno živi.

Ministar Krkobabić je sa svojim saradnicima održao radni sastanak sa rukovodstvom opštine opštini Bačka Palanka, Južnobačkog upravnog okruga i predsednicima mesnih zajednica ove opštine. Sastanku je prisustvovao i član komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, agroekonomista Milan Prostran. Predsednik opštine Branislav Šušnica izjavio je da opština Bačka Palanka učestvuje na svim konkursima koje raspisuje Ministarstvo za brigu o selu i pruža svu neophodnu podršku seoskom stanovništvu kojima su podsticajna sredstva namenjena.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnovg novca mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelјu i mladom polјoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naselјenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naselјima.

Prema Uredbi koju je donela Vlada Republike Srbije ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvolјen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Sredstva se dodelјuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredelјenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran, koji je danas bio u poseti Bačkoj Palanci sa ministrom.

                                                                        B.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *