POGLEDI IZ UGLA PRIVRDNE KOMORE SRBIJE: Stočarstvo u dubokoj krizi

Pandemija koronavirusa negativno je uticala na sektor stočarstva koji od početka godine beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza. Određivanje minimalne otkupne cene sirovog mleka, poreske olakšice, kao i pravo prečeg zakupa zemlјišta, neke su od hitnih mera koje traže proizvođači kako bi se očuvala isplativost proizvodnje i zaštitila ova strateška grana polјoprivrede.

Spolјnotrgovinska razmena stočarskih proizvoda beleži negativan bilans od 51 milion evra u prvoj polovini 2021. godine. Uvoz mleka i mlečnih proizvoda za šest meseci 2021. godine iznosi 51,9 miliona evra, a izvoz 39,3 miliona evra. Vrednost uvoza svinjskog mesa od januara do juna ove godine bila je 20,6 miliona, dok je izvoz iznosio 1,2 miliona evra, rečeno je na sastanku proizvođača stočarskih proizvoda i predstavnika Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je istaknuto na sednici odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS), potrebno je da nadležna ministarstva usvoje nove, ali i ranije inicijative Komore i njenih članica, s cilјem da se očuvaju sektori mlekarstva, svinjarstva, govedarstva, živinarstva, ribarstva…

  „Pandemija Korona virusa uticala je na proizvodnju u stočarskom sektoru, poskupela je hrana za životinje i znatno su povećani drugi troškovi, što je dovelo u pitanje rentabilnost domaće proizvodnje“, kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Vasa Džigurski, predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije ocenjuje situaciju u mlekarstvu kao neodrživu i upozorava da će veliki broj profesionalnih farmera prestati sa proizvodnjom. Rešenje je da vlasnici mlekara plate mleko po ceni od oko 54 dinara po litru zajedno sa premijom, kaže Džigurski.

Predstavnici Ministarstva polјoprivrede su najavili da će vlada uskoro usvojiti uredbu o povećanju premije za mleko što će biti značajno za oko 18.000 polјoprivrednih proizvođača, kao i da se radi na uvođenju sektorskog standarda za obeležavanje porekla domaćeg mesa.

Na sednici je predloženo i da se nadležnima upute inicijative, da se razlika u ceni žitarica koje su proizvedene u Srbiji izjednači sa cenama na svetskoj berzi, ribarima dozvoli izvoz šaranske ribe u EU, omogući jednak tretman na tržištu svih proizvođača meda i pristup fondovima.

                                                                                                           B.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *