ДОБРОСЕЛИЦА: Село старих!

·                  Општина Рековац у Шумадији има највише становника преко 80 година. Иако се простире на више од 360 километара квадратних има свега 11 хиљада становника. Младих на селу готово да више и нема. Тако је и у ДОБРОСЕЛИЦИ, место у коме је пре неколико година живело само десет домаћинстава! У селу Добороселица на Гледићким планинама остало је да живи само 16 становника. Прогнозира се да ће ово село нестати за десетак година јер су у њему остали само старији мештани. „Нема народа, нема продавнице… Немамо прво ни пут да би могли да комуницирамо, да произведемо нешто, да извеземо робу да би је продали, да би могли да живимо“, каже Зоран Живановић мештанин Доброселице.

Фото документација аутора

Пут до Доброселице готово да и не постоји. Доступност свим услугама социјалне и здравствене заштите је отежана. Дом здравља у Рековцу често доноси неопходне лекове оним становницима који не могу да да дођу по њих јер у овом селу никада није ни постојао јавни превоз. „Њима је потребно све, а отежавајућа околност је та што су доста удаљени и што су углавном сви доста стари. Кроз ове акције ми чинимо све да им обезбедимо неке основне лекове“, каже Снежана Стојановић директорка Дома здравља у Рековцу.

Сеоска школа затворена је пре скоро 40 година када се и родио најмлађи мештанин Доброселице. „Нажалост и многа друга села постаће исто оваква јер чим немате продавницу у селу значи да нема људи, нема промета и нико нема више интереса да тим људима пружа било какве услуге и овде је цело село на ивици сиромаштва“, каже Добрица Газдић, секретар Црвеног крста у Рековцу. Црвени крст често доноси потребне намирнице најудаљенијим домаћинствима. Како сами кажу није пуно али свака векна хлеба и конзерва хране значи људима који не могу да дођу ни до најближег насељеног места. (Б.Г.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *