INOVACIJE: Nova tehnologija za prepoznavanje i uništavanje korova

Bosch i BASF dobili globalno zeleno svetlo za zajednički projekat pametnog gazdinstva. Dobijeno zvanično odobrenje ovlašćenih za kontrolu pripajanja. Smart Spraying tehnologija omogućava precizno prepoznavanje i tretiranje korova

Bosch Grupa obuhvata kompaniju Robert Bosch sa približno 440 partnerskih i regionalnih kompanija u 60 zemalja. Uključujući prodajne i uslužne partnere, svetska proizvodnja, inženjering i prodajna mreža kompanije Bosch pokriva gotovo svaku zemlju na svetu. Sa preko 400 lokacija širom sveta, Bosch Grupa ima neutralnu emisiju ugljen-dioksida od prvog kvartala 2020. godine. Osnova budućeg rasta kompanije je inovativna snaga. Na 129 lokacija širom sveta Bosch zapošljava oko 73.000 partnera u oblasti istraživanja i razvoja, od toga 34.000 softverska inženjera.

Zajedničko poslovanje sa pola-pola udela između Bosch-a i BASF Digital Farming-a osnovano je sa ciljem da na globalnom tržištu plasira i proda pametne poljoprivredne tehnologije iz jedinstvenog izvora, dobilo je odobrenje svih relevantnih zvaničnika zaduženih za kontrolu pripajanja. Zajedničko preduzeće registrovano je pod imenom Bosch BASF Smart Farming (BBSF).

Izuzetan uspeh u poslovanju BBSF-a predstavlja otvaranje sedišta u Kelnu u Nemačkoj, kao i imenovanja iskusnih generalnih direktora Silvije Cifre Vibrov, u ime BASF-a i Florijana Gvožda iz Bosch-a da zajednički vode kompaniju. BBSF će distribuirati Smart Spraying rešenja koja Bosch i BASF unapređuju i testiraju najpre na tržištu Severne Amerike, Južne Amerike i Evrope. Njihova pametna rešenja za setvu već su dostupna na tržištima Brazila i Argentine, a koristiće naprednu digitalnu agronomsku inteligenciju BASF xarvio platforme za optimizaciju useva kako bi poboljšali preporuku za zonsku setvu na tlu Brazila u budućnosti.

Efikasnost unapređena pametnom konfiguracijom Smart Spraying rešenja nude automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu pre nicanja („zeleno-na-braon”) i posle nicanja („zeleno-na-zeleno”), kao i danonoćno tretiranje. Kombinovanje savremenih senzornih kamera kompanije Bosch i softvera sa xarvio agronomskom inteligencijom omogućava Smart Spraying sistemu da za nekoliko milisekundi precizno odredi korov u redovima zasada i nanese herbicid samo na mesto.

Efikasnost unapređena pametnom konfiguracijom

Smart Spraying rešenja nude automatsko prepoznavanje korova u realnom vremenu pre nicanja („zeleno-na-braon”) i posle nicanja („zeleno-na-zeleno”), kao i danonoćno tretiranje. Kombinovanje savremenih senzornih kamera kompanije Bosch i softvera sa xarvio agronomskom inteligencijom omogućava Smart Spraying sistemu da za nekoliko milisekundi precizno odredi korov u redovima zasada i nanese herbicid samo na mesto gde je on neophodan. Ova jedinstvena konfiguracija podržava efikasniju upotrebu herbicida, a sudeći po rezultatima dosadašnjih ispitivanja, moguće su uštede i do 70 odsto ukupne količine herbicida. Moguće su i veće uštede sa razlikama koje zavise uglavnom od opšteg stanja polja i zastupljenosti korova na pojedinačnim poljima.

Podrška održivosti i biodiverzitetu

„Ostvarili smo još jedan važan uspeh time što smo dobili odobrenje kontrole pripajanja i napravili značajan napredak u proteklih nekoliko meseci. Osnovali smo zajedničku kompaniju, sastavili novi tim i nastavili da uspešno testiramo naše proizvode u različitim klimatskim uslovima kod različitih proizvođača”, kaže Florijan Gvožd, generalni direktor Bosch BASF Smart Farming. „Naša Smart Spraying rešenja nastavljaju da redovno pokazuju pozitivne rezultate testova, što jasno ukazuje na to da kombinacija našeg hardvera, softvera i napredne agronomske logike odlično funkcioniše.”

„Sa Smart Spraying sistemom na tržište donosimo nova, digitalna rešenja i drugačiji pristup tretiranju korova – model koji optimizuje količinu herbicida, što dalje uvećava profitabilnost gazdinstva, jer je upotreba herbicida preciznija i efikasnija”, navodi Silvija Cifra Vibrov, generalni direktor Bosch BASF Smart Farming. „Jedinstvena sposobnost Smart Spraying rešenja da uoči, odluči i tretira zahvaćeno područje na osnovu agronomske inteligencije nije samo finansijski pogodna za poljoprivrednike, već je dobra za okolinu, održivost i biodiverzitet.“

Bosch BASF Smart Farming ostaje na pravom koloseku plasiranjem Smart Spraying rešenja u ograničenom broju do kraja ove godine.

Digitalna poljoprivredna rešenja

O xarvio digitalnim poljoprivrednim rešenjima – brendu kompanije BASF Digital Farming

xarvio digitalna poljoprivredna rešenja nalaze se na čelu digitalne transformacije u poljoprivredi i omogućavaju optimalnu proizvodnju useva. xarvio nudi digitalne proizvode zasnovane na modelu vodeće globalne platforme za useve koja pruža nezavisne poljoprivredne savete za specifičnu zonu zasada i tako omogućava poljoprivrednicima da proizvode useve na najefikasniji i najodrživiji način. xarvio proizvode SCOUTING, FIELD MANAGER i HEALTHY FIELDS koriste poljoprivrednici u više od 100 zemalja. xarvio FIELD MANAGER koristi 60.000 poljoprivrednika (ukupna površina od preko 7 miliona hektara) u 17 zemalja, dok xarvio SCOUTING koristi preko četiri miliona poljoprivrednika i savetnika.

O sektoru Poljoprivrednih rešenja kompanije BASF

Budući da se populacija naglo uvećava, raste i globalna potreba za našom sposobnošću da razvijamo i usavršavamo održivu poljoprivredu i zdravo okruženje. U saradnji sa poljoprivrednicima, agronomskim stručnjacima, ekspertima za suzbijanje štetočina i ostalima, naša je dužnost da sve to omogućimo. Stoga ulažemo u sigurnu  R&D inovativnu liniju proizvoda i širimo asortiman novim sortama semena, karakteristikama, hemikalijama i biološkom zaštitom bilja, rešenjima za tretiranje zemljišta, zdravlje biljaka, kontrolu štetočina i digitalnu poljoprivredu. Sa timom stručnjaka u laboratoriji, na terenu, kancelariji i proizvodnji, povezujemo inovativna razmišljanja sa rešenjima u praksi kako bismo stvorili stvaran svet ideja koje funkcionišu – za poljoprivrednike, društvo i planetu. Tokom 2020. godine ovaj sektor je ostvario zaradu od 7,7 milijardi evra, navodi Ana Matijević, iz PR službe ove kompanije.  

O Mobilnim rešenjima Bosch grupe

Sektor Mobilnih rešenja najveći je poslovni sektor Bosch grupe. Tokom 2020. godine generisao je prodaju od 42,1 milijarde evra i tako osigurao 59 procenata udela u ukupnoj prodaji od poslovanja. To Bosch Group svrstava među vodeće automobilske dobavljače. Poslovni sektor mobilnih rešenja ima viziju da obezbedi mobilnost koja je bezbedna, održiva i uzbudljiva, a kombinuje stručna znanja grupe u domenima personalizovanja, automatizovanja, elektrifikacije i konekcije. Svojim kupcima nudi gotov proizvod koji u sebi ima integrisana mobilna rešenja. Vodeće oblasti delovanja ovog poslovnog sektora su tehnologija ubrizgavanja i periferne jedinice pogonskog sklopa motora sa unutrašnjim sagorevanjem, raznovrsna rešenja za elektrifikaciju pogonskog sklopa, sistemi za bezbednost vozila, asistencija vozaču i automatizovane funkcije, tehnologije za lako informisanje i zabavu korisnika, kao i tehnologije i usluge za polovne automobile. Bosch je sinonim sa značajnim automobilskim inovacijama poput elektronskog upravljanja motora, ESP sistema protiv proklizavanja i dizel tehnologije za klasičnu železnicu.

Bosch Grupa vodeći je dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 395.000 partnera širom sveta (od 31. decembra 2020. godine). Kompanija je ostvarila prodaju od 71,5 milijardi evra tokom 2020. godine. Njeno poslovanje podeljeno je na četiri poslovna sektora: Mobilna rešenja, Industrijska tehnologija, Potrošačka dobra i Tehnologija energije i građenja. Kao vodeća IoT kompanija, Bosch nudi inovativna rešenja za pametne domove, 4,0 industriju i povezanu mobilnost. Bosch ima viziju o mobilnosti koja je održiva, bezbedna i uzbudljiva. Koristi dostignuća u tehnologiji senzora, softvera i usluga, kao i sopstveni IoT oblak kako bi svojim kupcima obezbedila povezana rešenja iz više domena u jedinstvenom izvoru. Strateški cilj Bosch Grupe je da olakša život povezivanjem proizvoda i rešenja koja ili sadrže oblike veštačke inteligencije (AI) ili su razvijena ili proizvedena tako da izazivaju oduševljenje korisnika. Ukratko, Bosch razvija tehnologiju koja je „stvorena za život”.

O BASF-u

U kompaniji BASF, mi stvaramo hemiju za održivu budućnost. Kombinujemo ekonomski uspeh sa zaštitom životne sredine i društvenom odgovornošću. Više od 110.000 zaposlenih u kompaniji BASF doprinosi uspehu naših kupaca u gotovo svim segmentima i gotovo svakoj zemlji na svetu. Naš portfolio organizovan je u šest segmenata: Hemikalije, Materijali, Industrijska rešenja, Površinske tehnologije, Ishrana i nega i Poljoprivredna rešenja. BASF je ostvario prodaju od 59 milijardi evra u 2020. godini. Deonicama BASF-a trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS) i Sjedinjenim Američkim Državama (BASFY).

                                 B. GULAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *