JUNAD I IZVOZ: Goveđe meso za Albaniju

Industrija mesa Kazazi iz Drača (Albanija) i Udruženje Agroprofit iz Novog Sada postigli su dogovor o izvozu žive junadi i goveđeg mesa u ovu zemlјu. Klaničari iz Albanije obišli su više farmi u Srbiji i zadovolјni su ponudom jer, kako su rekli, ”imate najbolјu robu u celom regionu”, pa se očekuje da na tom nivou bude i prodajna cena. Početak posla se očekuje u drugoj polovini marta, koliko je potrebno da Udruženje odabere pouzdanog izvoznika i klaničara. Plaćanje žive junadi i mesa je pre isporuke, a počeće izvozom 40-60 junadi nedelјno. U ovom poslu na početku učestvuju farmeri članovi Proizvodne grupe u Udruženju Agroprofit, koji trenutno u tovu imaju oko 4.100 junadi.

Ukupne potrebe Albanije za junećim mesom svedene su na oko 30.000 junadi godišnje. Međutim, njihova klanična industrija, zbog standarda potrošača, nudi najviše goveđeg mesa na tamošnjem tržištu. Razvojem turizma uz more u Albaniji, među hotelijerima je sve veće interesovanje za kvalitetnu junad i lagerovanje ove robe.

Udruženje je ovih dana sprovelo detalјnu analizu troškova tova i uticaj najnovijeg povećanja cena žitarica na cenu junadi, a sagledane su i hranidbene zalihe farmera. U ovom času u Udruženju predlažu odgajivačima da ako imaju zaliha hrane od prošle godine ne prodaju goveda dok se rast cena žitarica ne zaustavi. Ova pauza u prodaji biće korisna da se proveri sa kojom prodajnom cenom se mogu pokriti troškovi ulaganja i nabavke teladi. Najlošija varijanta je kada se utovlјeno june proda, a farmer nema novac da obnovi tov.

Ovaj poslovni aranžman Udruženja naišao je na interesovanje gazdinstava koja očekuju da se ostvari i izvoz junadi mlečnih rasa. U Udruženju kažu da će i to biti omogućeno tokom ovog leta.

Tibor Berze, vlasnik najveće farme šarolea u regionu iz Utrina kod Subotice, kaže: Ovo je veliki događaj za naše Udruženje. Cilј nam je da imamo tov za poznatog kupca. Ako bi uskoro otvorili tržište Grčke i Libana, svi mi koji imamo kvalitetnu junad proširili bi posao. Milenko Čutović, farmer iz Trbušana, u ovom aranžmanu sa klanicom iz Albanije vidi dobar povod za povratak tova junadi u okolini Čačka.

Farmeri nisu ti koji diktiraju troškove, ali ne možemo biti ni žrtve kod prodaje. Sve je, ipak, drugačije kada znate za koga proizvodite i zbog toga smatram da je ovo dobar aranžman Udruženja. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *