Junad ponovo nemaju kupce

Potpuni zastoj u prodaji utovljene junadi više od 6.000 gazdinstava u Srbiji, koja se obimnije bave ovim poslom, dovodi do ekonomske propasti. Odgajivači jednostavno ne znaju kako da pokriju ostvarene troškove. Za ukupnu preradu i potrošnju po domaćinstvima u Srbiji se zakolje tokom godine najviše 86.000 različitih kategorija goveda, a ponuda je veća od 250.000 grla. Naša domaćinstva tokom godine po članu potroše najviše četiri kilograma goveđeg mesa.

Po ovim podacima, samodovoljnost predstavlja ozbiljan problem za stočarstvo i očigledno je potrebno što pre pronaći izvozne puteve, jer bez toga će većina farmera odustati od ovog posla. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uspelo je da u tri navrata, uz pomoć Državnih robnih rezervi,  sprovede razmenu junadi za merkantilni kukuruz. Po tom modelu farmeri su uspeli da za kilogram žive mere junadi dobiju 2,10-2,35 evra.

Nakon nedavno obavljene razmene junadi za kukuruz, prema spiskovima prijavljenih farmera, iako je klanicama isporučeno oko 3.000 junadi ostalo je još oko 6.000 bez izgleda da uskoro budu isporučeni. Međutim, već su pristigla i nova utovljena junad i trenutno se za tržište nudi više od 12.000 kvalitetnih grla. Ovako veliku ponudu klaničari i nakupci koriste za umanjenje cene žive junadi i najkvalitetniju robu plaćaju 1,85-1,90 evra (simentalac), a crno belu rasu 1,6 evra, što su i najniže cene za poslednjih pet godina.

Velike količine junadi za izvoz nude Hrvatska, Bosna i Hercegovina, kao i Poljska, dok Mađarska izvozi i dalje lakšu junad (do 400 kilograma ) u Tursku i Izrael. Izvoz u Kinu i Tursku iz Srbije, i pored obećanja kreatora ekonomske i političke vrhuške u zemlji, je potpuno stao. Simbolična isporuka junadi iz Srbije se realizuje u Italiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Kupci iz Kine ne kupuju više junetinu u Evropi, navodno zbog korone i prešli su na tržište u Brazil, iako je i tamo prisutna epidemija. Izgleda da je u ovom aranžmanu reč o nabavci jeftinije robe.

Do potpunog gašenja tržišta junadi došlo je i zbog nestanka turističkih programa, ali u trenutku kada Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sledeći svoja obećanja, podstiče nabavku kvalitetnih priplodnih grla. U toku je realizacija uredbe po kojoj gazdinstva mogu koristiti pet miliona dinara za nabavku priplodnih grla. Ovaj program prati kompanija ,,Hunland“ iz Mađarske, koja isporučuje goveda uz odloženu uplatu. Do sada je ovaj najveći trgovac govedima u Evropi sa našim stočarima sklopio ugovor za prodaju više od 1.000 komada junadi najkvalitetnijih rasa.

Kriza u prodaji junadi, prema procenama klaničara i trgovaca u EU, potrajaće do kraja septembra ove godine, kada očekuju otkupnu cenu od 2,0-2,20 evra po kilogramu žive mere , ali i značajan skok cena junećeg mesa u Brazilu i Argentini. Pojedine zemlje su ovih dana obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja.

                                                                                                                     B. GULAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *