MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ZADRUGARSTVU: Zadruge grade bolјi svet

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u susretu sa predsednikom Međunarodnog zadružnog saveza Arielom Guarkom, koji je uz prisustvo zadrugara iz Srbije i regiona, održana u Palati Srbija u Beogradu, na temu „Budućnost je u zadrugarstvu“, bili su saglasni –  Zadruge grade bolјi svet!

Ministar Krkobabić bio je izričit: „Svoditi selo na polјoprivredu i zadrugarstvo na zemlјoradničko predstavlјa sužavanje ovih pojmova. Zadrugarstvo kao imperativ XXI. veka, podrazumeva široku lepezu od zemlјoradničkog, proizvodnog, uslužnog, štedno-kreditnog preko onog u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite pa do, sada izuzetno bitnog, zadrugarstva u oblasti životne sredine. To je nešto što je pred nama i naši zadružni savezi u saradnji sa Međunarodnim zadružnim savezom, koga predstavlјa gospodin Guarko, imaju obavezu da zajedno sa državnom i lokalnom samoupravom rade na tome. Cilј je profitabilno zadrugarstvo, ali pre svega društveno odgovorno.“

Međunarodna konferencija održana u Palati Srbija u organizaciji Ministarstva za brigu o selu, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine okupila je brojne eminentne goste iz zemlјe i inostranstva, a poseban gost bio je predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), gospodin  Ariel Guarko iz Argentine.

Prvi čovek ove najstarije nevladine organizacije, osnovane 1895. godine sa cilјem da ujedini, zastupa i služi zadrugama širom sveta, izjavio je „Smisao zadrugarstva je da ponuda i potražnja mogu biti organizovane ne na kompetitivan, već na kooperativan način. To vodi ka harmoničnom, uspešnom i prijatelјski nastrojenom društvu, koje ćemo i sami društveno – odgovorni ostaviti u amanet budućim generacijama“.

Međunarodni zadružni savez sa sedištem u Briselu predstavlјa 313 zadružnih organizacija u 109 zemalјa, na pet kontinenata koji predstavlјaju blizu milijardu pojedinaca širom sveta.

Predsednici zadružnih saveza Jelena Nestorov – Bizonj i Nikola Mihailović izrazili su zadovolјstvo što je takav visoki zvaničnik zadružnog pokreta posetio Srbiju, posle 19 godina i  predočili da je za Srbiju od posebnog značaja koncept obnove zadrugarstva Ministarstva za brigu o selu. „Malo je perioda u istoriji kada je zadrugarstvo imalo konkretnu pomoć države. Aktivnosti koje Ministarstvo za brigu o selu realizuje u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU napravile su istorijski pomak u oživlјavanju i razvoju zadrugarstva“ zajednički je zaklјučak zadružnih saveza, kaže se u saopštenju Ministarstva za brigu o selu u Vladi Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *